Ţi se întâmplă uneori să gafezi zdravăn la telefon. Îţi răspunde alo! o voce gravă, groasă. Zici "vă salut", ca, apoi, să constaţi că vorbeai cu o femeie. Doamna glăsuia însă cu o voce de bariton spre bas. Alteori, iei legătura telefonică cu un domn, dar te zgârie pe timpan vocea lui gâjâită, aspră ca glaspapirul. De vină pentru această deteriorare a vocii sunt doi inculpaţi: tutunul şi băutura.
Nu sunt suficiente poluarea şi inflamaţiile din gripe, răcelile, pentru că unii pufăie fără pauze din ţigară şi răstoarnă cu grăbire multe pahare cu alcool pe gâtlej. Explică răguşeala profesorul doctor Dorin Sarafoleanu, preşedintele Societăţii Internaţionale ORL a Ţărilor de Limbă Latină. Două pachete de ţigări pe zi, chiar şi un pachet creează un risc mare de cancer de laringe. Dacă tutunul se asociază şi cu alcoolul, îţi plasezi o grenadă în gât. Tutunul creează nişte pungi de gelatină pe corzile vocale, acestea nu mai vibrează normal şi se strică vocea. Medicul ORL-ist e obligat să intervină cu endoscopul, să facă incizii mici cu pense speciale, pentru extragerea acestor pungi de pe corzile fumătorului.
Se poate ajunge la stări precanceroase, care trebuie răzuite cu endoscopul de pe corzile vocale. Corzile vocale sunt lungi de 1,5-2 centimetri şi se compun din mai multe straturi. Ele se apropie şi se îndepărtează, lucrând atât pentru respiraţie, cât şi pentru vorbire.
Alte necazuri sunt nodulii apăruţi pe corzile vocale. Ca urmare a lipirii corzilor, urmate de depărtări, se formează un fel de bătături pe corzi, nodulii. În primele şase luni, nodulii sunt moi şi tratamentul nu e complicat, repaus vocal, medicamente antiinflamatoare şi exerciţii foniatrice, antrenamente cu vocea. Dacă nodulii se învechesc, ei se întăresc şi singura soluţie este chirurgia. Este o intervenţie delicată, corzile vocale nu trebuie să fie ciupite şi trebuie să rămână netede, drepte, fără adâncituri. Polipii pe corzile vocale nu sunt de regulă canceroşi. Polipii sunt mai mari ca nodulii, seamănă cu o boabă de fasole sau de mazăre şi se atacă cu endoscopul sau se taie cu bisturiul în operaţii clasice.
Citește pe Antena3.ro