x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un alt fel de chirurgie

Un alt fel de chirurgie

de Magda Marincovici    |    02 Iun 2007   •   00:00
Un alt fel de chirurgie

Vaginoplastie. Genitoplastie. Sex desing. Chirurgie estetică sexuală. Adică intervenţie chirurgicală de reducere a dimensiunilor labiilor mici, solicitată frecvent de femei in Statele Unite şi in Europa.Â



Vaginoplastie. Genitoplastie. Sex desing. Chirurgie estetică sexuală. Adică intervenţie chirurgicală de reducere a dimensiunilor labiilor mici, solicitată frecvent de femei in Statele Unite şi in Europa. Â


Intr-un articol publicat in British Medical Journal, un ginecolog şi un psiholog, Sarah Creighton şi Mei Liao, işi susţin argumentat neliniştea in privinţa chirurgiei plastice sexuale.
Cei doi consideră că vaginoplastia nu este o intervenţie chirurgicală lipsită de urmări, adesea nedorite. Trebuie reţinut că orice incizie chirurgicală, inclusiv cea asupra labiilor, este asociată unui anumit risc. In acest caz, femeile amatoare de sex desing trebuie să ştie că labiile mici sunt zone extrem de sensibile din cauza reţelei nervoase dense, cea care asigură senzaţia erotică şi de plăcere, precizează cei doi specialişti.

MOTIVE. De fapt, de ce recurg femeile la această soluţie chirurgicală, respectiv la vulve plate? Sarah Creighton şi Mei Liao, specialiştii citaţi de British Medical Journal, susţin că au intălnit numeroase femei care au solicitat vaginoplastie.

Potrivit celor doi, "pacientele" de fapt aleargă după himere şi vor să revină la anatomia specifică prepuberelor, cu ajutorul chirurgiei plastice. "Confuzie plasată intre normal şi ideal", definesc cei doi acest fenomen. Insă Sarah Creighton şi Mei Liao reamintesc că asta este anatomia, că nu e nimic neobişnuit ca labiile mari să lase să se vadă cele mici sau clitorisul. In Marea Britanie, 800 de labioplastii - ablaţia labiilor mici - au fost efectuate intre 2004 şi 2005 in cadrul sistemului naţional public de sănătate in Marea Britanie. Respectiv de două ori mai multe vaginoplastii decăt in urmă cu şase ani. Â

Se pare că majoritatea intervenţiilor de acest gen sunt efectuate in special in clinici private. Cererile de chirurgie plastică sexuală nu vizează exclusiv labiile mici. Unele femei doresc să-şi modifice anatomia clitorisului in sensul reducerii acestuia. Unele femei apelează la chirurgie pentru diminuarea diametrului vaginului, mai ales după ce acestea au născut.

Conf. doctor Daniel Popescu spune că in faţa cererilor de acest gen, exclusiv medicul este singurul care ştie cum trebuie acţionat. El stabileşte dacă este sau nu potrivită o asemenea intervenţie. Pe lăngă rolul decisiv al medicului, unul la fel de important il au reglementările oficiale ale autorităţilor sanitare, care ar trebui să stipuleze cum se procedează cănd pacienta este o adolescentă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă