x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un atac asupra invatamantului universitar medical

Un atac asupra invatamantului universitar medical

de Magda Marincovici    |    26 Aug 2005   •   00:00
Un atac asupra invatamantului universitar medical

"Daca proiectul Legii spitalelor isi propune sa amelioreze financiar sistemul sanitar, totusi el va produce o alta criza: de competenta profesionala", este opinia generala exprimata de rectorii universitatilor de medicina si farmacie, reuniti recent la Tg. Mures pentru a discuta proiectul de modificare si completare a Legii spitalelor.

PERICOL. Rectorii UMF avertizeaza ca modificarile propuse Legii spitalelor pun in pericol invatamantul medical universitar si postuniversitar. "Invatamant superior nu se poate face in sistem seral", avertizeaza prof. dr. Florian Popa. "Invatamant medical nu se face pe mulaje, ci la patul bolnavilor", precizeaza prof. dr. Florian Popa. In spiritul modificarilor la Legea spitalelor, la art. 26, al. 8, prof. univ., sefi de clinici sau directori de spitale pot avea activitate didactica numai dupa ora 16:00. Dar se neglijeaza ca in prezent, in spitalele clinice si universitare, 87% dintre medicii care asigura asistenta medicala sunt si cadre didactice. Modificarile la lege exclud din consiliile de administratie ale spitalelor reprezentantii facultatilor de medicina si farmacie. Paradoxal, dar modificarile la Legea spitalelor poarta semnatura prof. dr. Mircea Cinteza, decanul Facultatii de Medicina din cadrul UMF Carol Davila. Noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a dispus retragerea proiectului de pe site-ul ministerului.

"Este un semnal. Si daca se va crea o structura de dialog, ar putea fi o lege buna", a declarat prof. dr. Florian Popa. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă