x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un litru de suc acidulat contine 21 de cuburi de zahar

Un litru de suc acidulat contine 21 de cuburi de zahar

05 Mai 2005   •   00:00

Asociatia franceza pentru protectia consumatorilor atrage atentia asupra faptului ca bauturile carbogazoase, sucurile de fructe si bauturile pe baza de cola au un continut foarte ridicat in zahar. Specialistii francezi au analizat valoarea calorica pe litru pentru 190 de astfel de bauturi.

RISC. Alaturi de produsele fast-food, racoritoarele sunt o veritabila bomba pentru organism
Rezultatele obtinute confirma semnalele de alarma exprimate in repetate randuri de nutritionisti. Avertismente cu atat mai justificate, cu cat bauturile respective sunt consumate in principal de copii si adolescenti. Ele favorizeaza aparitia cariilor dentare si a obezitatii.

Specialistii au descoperit ca sucurile neacidulate pe baza de fructe contin, in medie, 18 cuburi de zahar pe litru. In cazul bauturilor carbogazoase, cantitatea de zahar creste la 21 de cuburi pe litru. Cantitati mai mici de zahar au fost gasite in continutul bauturilor aromatizate cu extracte de ceai. Acestea contin 12 cuburi de zahar pe litru. Aceleasi cantitati au fost inregistrate si in cazul limonadelor sau siropurilor dupa diluarea lor. Cele mai mici cantitati de zahar au fost descoperite in bauturile aromatizate pe baza de apa minerala. Ele contin totusi aproximativ 5 cuburi de zahar pe litru.

Din cauza zaharului, bauturile carbogazoase nu sunt recomandate a fi consumate in timpul mesei. Ele dau senzatia de satietate si pot astfel sa taie pofta de mancare in detrimentul alimentelor indispensabile. Aceste sucuri nu contribuie la potolirea setei. (Steluta Indrei)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă zahăr