x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un medicament pentru două boli

Un medicament pentru două boli

de Magda Marincovici    |    12 Iul 2007   •   00:00
Un medicament pentru două boli
Sursa foto: Alex Kalmbach/

Potrivit unui studiu efectuat in SUA, Orlistat, un medicament antiobezitate, ar putea să acţioneze contra unor tumori, distrugănd celulele canceroase.

Potrivit unui studiu efectuat in SUA, Orlistat, un medicament antiobezitate, ar putea să acţioneze contra unor tumori, distrugănd celulele canceroase.

Rezultatele studiului au fost publicate la 9 iulie 2007 in Nature Structural and Molecular Biology. Medicamentul, comercializat in numeroase ţări sub diferite denumiri, inhibă acţiunea unei proteine implicate in sinteza anumitor acizi graşi şi prezentă in cantităţi apreciabile in unele celule canceroase. In acest mod, medicamentul provoacă moartea celulelor canceroase. Deocamdată, totul este teorie emisă in laborator de echipa profesorului Steven Kridel de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord. Iar intre laborator şi testele "pe viu" este o diferenţă. La om, medicamentul este stopat de bariera digestivă, neputănd să treacă in sănge. "Obiectivul nostru este de a pune la punct un medicament asemănător, dar care să poată trece de bariera digestivă pentru a ajunge la tumori", au anunţat cercetătorii americani.

REPLICĂ. Medicamentul aparţine laboratoarelor Roche, care nu au dorit să comenteze acest studiu in care nu a fost inclus nici unul dintre cercetătorii companiei. Mai mult, s-a replicat categoric: este un medicament antiobezitate şi nu unul contra cancerului. Medicamentul antiobezitate se eliberează doar cu reţetă şi este utilizat in asociere cu un regim stabilit de specialist in cazul persoanelor care au indicele masei corporale peste 30.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă