x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un nou val de gripă porcină

Un nou val de gripă porcină

de Magda Marincovici    |    09 Iul 2009   •   00:00
Un nou val de gripă porcină
Sursa foto: /STOCKEXPERTCOM

Cercetătorii sunt cu ochii pe virusul A (H1N1) pentru a înregistra eventualele mutaţii care i-ar spori capacitatea de a se răspândi. Oficial suntem avertizaţi despre un nou val de gripă în toamnă, adică o dată cu începerea noului an şcolar.



Comparativ cu virusurile gripei sezoniere, virusul gripei A (H1N1) proliferează în special în sistemul respirator, extinzându-se în plămâni, demonstrează două studii publicate recent în revista Science.

Două echipe de cercetători, una din SUA şi cealaltă din Olanda, au infectat un lot de dihori cu virusul A (H1N1), iar un alt lot cu virusurile sezoniere (H1N1 şi H2N2). Trebuie precizat că la dihori şi la om gripa se manifestă similar, acest animal fiind frecvent folosit pentru studierea acestei boli infecţioase. Ambele echipe de cercetători au constatat că virusul A (H1N1) pătrunde în profunzimea căilor respiratorii ale dihorilor (trahee, bronhii, bronhiole), în timp ce virusurile gripei obişnuite, sezoniere, se localizează în cavitatea nazală.

Echipa de cercetători americani de la CDC/MIT a observat în plus că noul virus H1N1 poate afecta inclusiv sistemul digestiv, ceea ce explică simptomele de stare de vomă şi diaree înregistrate la unii pacienţi cu gripa nouă. În legătură cu modul de răspândire a virusului de la un individ la altul, cele două echipe au ajuns la rezultate diferite.

Astfel, echipa Centrului Medical Erasmus din Rotterdam susţine că virusul A (H1N1) şi virusurile gripei sezoniere se transmit în acelaşi mod. Echipa cercetătorilor de la CDC Atlanta a ajuns la concluzia că virusul A (H1N1) are o capacitate mai mică de răspândire. Diferenţa din acest punct de vedere a fost pusă pe seama metodelor diferite de cercetare. Echipa americană a comparat transmiterea virusurilor la dihori aflaţi în aceeaşi cuşcă şi la dihor aflaţi la distanţă unii de alţii. În cea de-a doua situaţie, virusul H1N1 este mai puţin periculos comparativ cu virusurile gripei sezoniere.

În prezent se derulează cercetări care au ca scop supravegherea posibilelor mutaţii pe care le poate înregistra virusul H1N1. Ministrul suedez al Sănătăţii, Maria Larsson, a afirmat că este foarte important să fim pregătiţi în toamnă pentru un alt doilea val de contaminări cu un virus a cărui capacitate de a ucide este mult mai mare. Responsabilul suedez a făcut aceste precizări în condiţiile în care ţara sa deţine Preşedinţia UE de la 1 iulie. Din toamnă, situaţia va deveni şi mai complicată, deoarece coincide cu revenirea copiilor şi a tinerilor la cursuri.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă virusul h1n1