x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un test-speranta pentru barbati

Un test-speranta pentru barbati

de Magda Marincovici    |    13 Aug 2005   •   00:00
Un test-speranta pentru barbati

O societate canadiana a anuntat ca la ora actuala are in lucru un test de depistare prin urina a cancerului de prostata. Depistarea acestei forme de cancer presupune efectuarea biopsiei, investigatie traumatizanta care poate fi inutila.

Recent, Camille Chypre, director Cercetare-Dezvoltare la DiagnonCure, societatea de biotehnologie care pune la punct un nou test de depistare a cancerului, a oferit informatii despre acest proiect. Noul test este conceput sa faciliteze diagnosticarea cu mai mare precizie a acestei forme de cancer. Societatea canadiana a botezat testul de urina "uPM3".

In prezent, examenul prostatei este prin tuseu rectal si test special al sangelui (PSA) care furnizeaza date privind riscul de cancer. Dar numai un barbat din patru cu PSA depasit este bolnav de cancer.

GENA. Testul uPM3 se bazeaza pe detectarea prezentei in urina a unei gene specifice cancerului de prostata. Acest test ar permite diagnosticarea inainte de efectuarea biopsiei. In acest mod exista premisele de a se reduce considerabil numarul pacientilor care sunt supusi acestui examen. Se estimeaza ca, in prezent, aproximativ doua treimi dintre biopsiile efectuate sunt negative.

Gena PCA3DD3 este prezenta in majoritatea formelor de cancere de prostata si detectarea ei in urina este posibila cu ajutorul unei tehnologii speciale, utilizata in unele laboratoare. Testul de urina este unul specific, de acuratete, permitand ca la 95 din 100 de barbati cu cancer de prostata sa se puna diagnosticul corect.

DIAGNOSTIC. Comparativ cu testele curente la ora actuala, noul test permite diagnosticarea unui barbat din doi, fata de un barbat din trei.

Cancerul de prostata este forma de cancer cea mai frecventa la barbatii peste 50 de ani. Numarul persoanelor afectate este in continua crestere. In fata acestui bilant, depistarea precoce prin actiuni organizate poate conduce la reducerea incidentei.

CONTROALE
Medicul urolog Nicolae Calomfirescu atrage atentia asupra importantei controalele periodice dupa implinirea varstei de 50 de ani, in conditiile in care cancerul de prostata este asimptomatic si in faza de evolutie "linistita", si in faza curabila si detectabila. Principiul dupa care merg unii barbati de peste 50 de ani "lasa, ca ma duc la medic cand nu ma voi simti bine" este total gresit. Daca asteptam prezenta simptomelor, tratamentul aplicat in cel mai bun caz va incetini evolutia bolii, dar nu eliminarea pericolului.
SFAT. Sunt boli care privesc doar barbatul si care pot fi depistate precoce prin consultarea specialistului, astfel incat acestea sa nu-i afecteze activitatea sexuala
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă