x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un transplant, a doua viaţă

Un transplant, a doua viaţă

de Magda Marincovici    |    03 Mai 2010   •   00:00

"Mai mulţi donatori înseamnă mai multe vieţi salvate şi o îmbunătăţire constantă a activităţii echipei", atrage atenţia profesorul doctor Irinel Popescu, preşedintele Romtransplant, cu ocazia Zilei Naţionale a Transplantului.

Astfel, recent, la Madrid, în cadrul unei întruniri de specialitate, personalităţi din domeniul transplantului din Spania remarcau că, "din păcate, România se află pe penultimul loc din punct de vedere al transplantului de organe". De fapt, activitatea de transplant din ţara noastră e atipică: avem medici reputaţi în acest domeniu, dar suntem codaşi la numărul de donatori.

Profesorul Popescu crede că Ministerul Sănătăţii ar trebui să susţină mai mult cele şase centre acreditate şi Agenţia Naţională de Transplant, să stimuleze creşterea numărului şi a pregătirii coordonatorilor de transplant. În opinia sa, cel mai activ centru în domeniu este cel de la Oradea.

"Transplantul reprezintă un test al profesionalismului medicinei româneşti, dar nu se poate face fără o dotare şi fără profesionişti şi un sistem organizat", susţine prof. dr. Andrei Firică, specialist în transplant tisular. La eveniment au participat şi persoane care trăiesc graţie unui transplant: Timeea Balogh, fetiţa care împlineşte zece ani de la transplantul hepatic, Gheorghe Penea şi Gheorghe Badea, care sunt reconoscători pentru "a doua viaţă" dăruită de echipa profesorului Irinel Popescu.

Un rol important în susţinerea activităţii de transplant îl au pacienţii şi asociaţiile acestora. Reprezentanţii asociaţiilor persoanelor transplantate au declarat că se vor implica pentru susţinerea acestui domeniu al medicinei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă