x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Un vaccin numit dorinţă

Un vaccin numit dorinţă

de Magda Marincovici    |    09 Ian 2008   •   00:00
Un vaccin numit dorinţă

O firmă din Marea Britanie pregăteşte un vaccin antigripal universal. Rezultatele publicate recent sunt promiţătoare.

O firmă din Marea Britanie pregăteşte un vaccin antigripal universal. Rezultatele publicate recent sunt promiţătoare.

 

Şeful Centrului Naţional  de Referinţă pentru Gripă, profesor doctor Viorel Alexandrescu, spune că acest proiect este cunoscut de aproximativ doi ani. Este un vaccin care induce protecţie faţă de virusurile de tip A, care ar putea fi efectuat o dată în viaţă, eventual cu un rapel. Potrivit primelor rezultate, vaccinul este bine tole­-

rat şi nu este asociat cu reacţii adverse majore. Dar prof. dr Viorel Alexandrescu este de părere că mai sunt necesare studii suplimentare pe un lot mai mare de voluntari, care ar putea dura între unu şi trei ani. “E puţin probabil, dar nu im­posibil”, declară profesorul doctor Adrian Streinu Cercel, în legătură cu vaccinul gripal universal. “Dacă a fost identificată gena din virus, care este constantă şi care codifică un anumit tip de antigen comun tuturor virusurilor de tip gripal şi care să fie responsabilă inclusiv de formarea de anticorpi protectori specifici, este posibil un asemenea vaccin”, spune specialistul.

 

METODĂ. Pentru a înţelege nou­tatea acestui vaccin trebuie să ştim că anual ne confruntăm cu un nou virus responsabil cu epidemia de gripă. Virusurile A ale gripei umane se caracterizează printr-o modificare foarte rapidă. Anual sunt identificate tulpinile circulante, OMS le anunţă, iar laboratoarele produc noul vaccin. Firma de biotehnologie Acambis din Marea Britanie a prezentat săptămâna trecută rezultatele testărilor efectuate pe un lot de 79 de voluntari. Potrivit firmei en­gleze, nouă persoane vaccinate din zece au dezvoltat anticorpi.

Noul vaccin este de mult aşteptat, dar deocamdată este primit de specialişti şi cu un anumit grad de suspiciune. De­oa­rece – spun ei –  este greu de ac­cep­tat că un vaccin ar putea asigura protecţie contra unor virusuri ca­rac­terizate printr-un înalt grad de variabilitate, cum sunt cele gripale. Dar, cu certitudine, un vaccin anti­gri­pal universal ar reprezenta o mare realizare. Mai ales în această pe­rioadă, când OMS insistă asupra pericolelor reprezentate de transmiterea interumană a virusului gripei aviare H5N1 şi de o eventuală pandemie de gripă. Potrivit OMS, în fiecare an, între 3 şi 5 milioane de persoane fac forme severe de gripă şi sunt înregistrate între 250.000 şi 500.000 de decese din cauza gripei.

 

magda.marincovici@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vaccin