x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vitamina B6 te fereste de cancer de colon

Vitamina B6 te fereste de cancer de colon

de Steluta Indrei    |    17 Iun 2005   •   00:00
Vitamina B6 te fereste de cancer de colon

Consumul de alimente bogate in vitamina B6 le poate proteja pe femei de cancer colorectal. Aceasta este concluzia studiului realizat de dr. Susanna Larsson de la Institutul Karolinska din Stockholm si publicat recent in revista Gastroenterology.

Vitamina B6 este cunoscuta pentru beneficiile sale asupra sistemului cardiovascular si pentru atenuarea sindromului premenstrual. Ea se gaseste in principal in drojdie de bere, ficat si carne de vita, spanac, banane sau cartofi. Doctorul Susanna Larsson a studiat efectele unui regim bogat in vitamina B6 asupra incidentei cancerului colorectal. Pe parcursul a 15 ani au fost tinute sub observatie 61.433 de femei, cu varste cuprinse intre 40 si 76 de ani. Pe durata studiului au fost depistate 805 cazuri de cancer colorectal.

REZULTATE. S-a constatat ca femeile care au consumat multe alimente bogate in vitamina B6 aveau un risc cu 34% mai mic de a suferi un cancer de colon, comparativ cu cele care au avut o dieta saraca in elementul respectiv. Cercetatorii au mai constatat cu surprindere ca acest risc este si mai mic la femeile care au consumat alcool in cantitati moderate. Astfel, cele care au baut mai mult de 30 de grame de alcool pe saptamana si care au avut un nivel ridicat de vitamina B6 au prezentat un risc de cancer colorectal scazut cu 62%. "Aceste rezultate ar putea avea importante implicatii in prevenirea cancerului de colon", subliniaza dr. Susanna Larsson. Ea mai spune ca si suplimentele nutritive pot asigura necesarul in vitamina B6, avand astfel un rol major in prevenirea cancerului. "Totusi, sunt necesare studii suplimentare pentru a determina relatia dintre vitamina B6 si consumul de alcool in combaterea neoplasmului de colon", concluzioneaza specialistul suedez.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina