x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vitamina D previne, dar nu vindeca osteoporoza

Vitamina D previne, dar nu vindeca osteoporoza

17 Mai 2005   •   00:00

Este recunoscut rolul vitaminei D in buna functionare a oaselor. Dar doua studii recente ii pun pe ganduri inclusiv pe specialisti.



  • de MAGDA MARINCOVICI

  • Primul studiu a aparut in The Lancet. Doctorul Fraze Anderson de la Universitatea Aberdeen din Scotia a supravegheat aproximativ 5.300 de persoane cu varste peste 70 de ani, care aveau deja prima fractura. S-au format trei grupe: una care a luat vitamina D3, alta grupa care a luat calciu, iar celei de-a treia nu i s-a administrat nimic. Autorii studiului au observat ca aproximativ 13% dintre persoanele din fiecare grupa au suferit o noua fractura. La persoanele care au osteoporoza si au suferit deja o fractura osteoporotica, vitamina D si calciul se pare ca nu mai reusesc sa previna pericolul unei noi fracturi.

    CONFIRMARI. Doctorul David Torgenson de la Universitatea York a ajuns la concluzii identice celor formulate de colegii lui de la Aberdeen. "Nici noi nu consideram ca vitamina D si calciul reduc pericolul fracturilor de brat", sustine echipa doctorului David Torgenson. Studiul acestuia a fost publicat recent in British Medical Journal. In replica, doctorul Steven Gorldstein de la Universitatea New York a precizat ca persoanele incluse in cele doua studii sufereau de osteoporoza. Or, noi stim ca vitamina D si calciul nu sunt suficiente pentru a determina vindecarea de osteoporoza, o data ce boala s-a instalat, nuanteaza doctorul Steven Gorldstein. Mai mult, dr. Gorldstein insista asupra faptului ca vitamina D si calciul sunt elemente carora trebuie in continuare sa li se recunoasca rolul important in prevenirea acestei boli.

    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă vitamina