x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Vopseaua de par produce cancer

Vopseaua de par produce cancer

09 Iun 2005   •   00:00

Doua dintre substantele chimice care intra in compozitia vopselei permanente de par sunt responsabile de aparitia cancerului limfatic, arata un studiu la care au participat 5.000 de femei din Europa.

  • de OANA ANTONESCU
  • VIATA SANATOASA
  • POPULARITATE. Vopseaua de par este larg raspandita atat in randul femeilor, cat si al barbatilor, atentie insa la consecintele utilizarii acesteia!
    Autorii studiului, profesori de la Agentia Internationala de Cercetare privind Cancerul din Franta, au demonstrat, in cadrul Conferintei Internationale a Cancerului Limfatic, ca in compozitia vopselei de par care se folosea in anii ’70 intrau doua substante responsabile pentru provocarea cancerului. Expertii sunt de parere ca toate persoanele care foloseau in mod frecvent vopsea de par in aceasta perioada ar trebui sa fie constiente de riscul apartiei bolii si sa apeleze la un control de specialitate. Studiul arata ca riscul aparitiei cancerului este cu 20% mai mare la femeile care foloseau, in mod frecvent, vopsea de par de culori inchise (o data la patru sau la sase saptamani), inainte de 1980. Se estimeaza ca aproape o treime dintre femeile din Europa si America de Nord si 10% dintre barbatii de peste 40 de ani recurgeau la produse cosmetice pentru a-si schimba culoarea parului.

    IN PREZENT. "Trebuie sa mentionam ca vopseaua care se foloseste in ultimii 25 de ani nu prezinta un risc la fel de ridicat. Persoanele care folosesc acum vopsea de par nu trebuie sa se alarmeze. Substantele care intrau in compozitia vopselelor vechi au fost inlaturate", spune cercetatorul Paolo Boffetta. Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca, pana la definitivarea studiilor in privinta efectelor acestui produs, consumatorii ar trebui sa opteze pentru vopselele nuantatoare, care nu au caracter permanent.

    SEMNAL. In ultimii 20 de ani, numarul persoanelor care sufera de cancer limfatic in lumea moderna s-a dublat.

    Oamenii de stiinta nu au exclus posibilitatea ca responsabile pentru aceasta crestere sa fie si anumite substante chimice, pe langa alti factori de risc. "Vom avea nevoie probabil de mult mai multe studii care sa arate ca exista si alte cauze pentru aparitia cancerului limfatic", a spus profesorul Franco Cavalli, presedintele conferintei.

    ALTE MOTIVE DE INGRIJORARE
    Nu este pentru prima oara cand cercetatorii si-au aratat ingrijorarea cu privire la folosirea vopselei de par. Studiile care demonstrau efectele nocive ale vopselei de par au fost numeroase in trecut. Substantele care intra in compozitia produsului cosmetic au fost legate de riscul aparitiei artritei si a fost demonstrat ca pot avea efecte asupra sanatatii copilului aflat in pantecele mamei. Un alt studiu publicat in revista Asociatiei Americane de Medicina identifica, de asemenea, o legatura intre cancerul limfatic si vopseaua de par. In ciuda ingrijorarilor trecute, nu s-a gasit nici o legatura intre vopseaua de par si alte tipuri de cancer. Anul trecut, un studiu al Universitatii din Sudul Californiei arata ca femeile care folosesc vopsea permanenta de par sunt predispuse la aparitia cancerului la vezica.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă