x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Zilnic, baie de lumină şi peşte gras

Zilnic, baie de lumină şi peşte gras

de Magda Marincovici    |    21 Mai 2010   •   00:00
Zilnic, baie de lumină şi peşte gras
Sursa foto: /Thinkstock

Un studiu, publicat recent în revista New England Journal of Medicine, relevă noi beneficii ale vitaminei D, la nivelul cartilajelor şi al muşchilor. De asemenea, este posibil ca această vitamină să fie utilă în prevenirea unor forme de cancer.



Până acum, în mod curent, vitamina D era considerată indispensabilă în consolidarea sistemului osos. Potrivit profesorului Maxime Dougados, şeful Serviciului de reumatologie al Spitalului Cochin din Paris, 80% din vitamina D este "fabricată" de piele, când aceasta este expusă la soare. Este un proces în cadrul căruia razele ultraviolete transformă colesterolul natural din piele în vitamina D.

Restul de 20% provine din alimentaţie, în special din ficatul de morun, din peşte gras, gălbenuş, lapte, unt şi brânzeturi. Totuşi, nu este suficientă expunerea la soare câteva ore, în zilele de vacanţă, pentru a stoca vitamina D pentru sezonul rece. Pentru aceasta este necesară o expunere periodică de-a lungul anului, în fiecare anotimp.

Profesorul Maxime Dougados spune că mult timp s-a considerat că doza normală se situează între 20 şi 60 de nanograme la 100 mililitri de sânge. Noul studiu susţine o revizuire a acestor doze şi mărirea lor la 30-60 nanograme. Dozajul se efectuează printr-un examen sanguin simplu, dar respectând cu stricteţe indicaţiile. Astfel, profesorul Dougados atrage atenţia că dozele între 10 şi 20 nanograme indică clar un deficit moderat, iar de aici până la cota de alarmă, respectiv carenţa profundă de vitamina D, mai este doar un pas.

Deficitul profund de vitamina D este asociat cu tulburări ale aportului de calciu şi fosfor. Şi în această situaţie apar oboseala fizică şi psihică, crampe, crize de spasmofilie, tetanie (contracturi musculare), fracturi ale oaselor.

Pentru a demonstra noile virtuţi ale vitaminei D, profesorul Maxime Dougados invocă două tipuri mari de studii. În primul rând, experimentele terapeutice, respectiv studii internaţionale efectuate în SUA şi Europa, în cadrul cărora persoane vârstnice au fost tratate cu suplimente de vitamina D. Rezultatul: s-a înregistrat o scădere accentuată a frecvenţei căderilor, probabil pentru că vitamina D este indispensabilă bunei regenerări nu numai a oaselor, dar şi a cartilajului şi a muşchilor. De asemenea, pentru că vitamina D asigură buna coordonare motrice între sistemul osteoarticular şi sistemul nervos.

În al doilea rând, studiile epidemiologice. Sunt numeroase cercetări de acest tip care arată că un deficit de vitamina D poate fi observat frecvent în situaţii critice. De exemplu, un studiu nord-american demonstrează că un nivel scăzut de vitamina D la persoane cu vârste de aproximativ 50 de ani este un element predictiv pentru o artroză la 70 de ani. S-au făcut corelări între carenţa de vitamina D şi unele forme de cancer, cum ar fi pulmonar şi de colon. Atenţie! În aceste cazuri nu vorbim despre carenţa de vitamină ca factor de cauzalitate pentru aceste neoplasme.

Aşadar, chiar trebuie să ţinem seama de sfatul profesorului Maxime Dougados. 1. Să ne expunem cât mai mult posibil la lumina zilei, reţinând că razele ultraviolete provoacă îmbătrânirea pielii şi măresc riscul de cancer cutanat. 2. Dozarea vitaminei D se face cu avizul medicului şi în funcţie de simptome. 3. Suplimentarea vitaminei D - în general sub formă de fiole buvabile - în cazul bolnavilor cronici cu vârste de peste 65 de ani (categorie de persoane care au pielea îmbătrânită care nu mai este aptă să fabrice vitamina D) şi al persoanelor care locuiesc în regiuni neînsorite multe zile din an.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă