x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ziua de nastere atrage bolile

Ziua de nastere atrage bolile

26 Ian 2005   •   00:00

In perioada din apropierea zilei de nastere se inregistreaza o crestere a numarului afectiunilor inflamatorii ale sistemului respirator, a numarului infarctelor si al mortilor cu cauza cardiovasculara.

GEORGETA LICSANDRU

GHINION. Oamenii de stiinta rusi au constatat ca unii nu se mai pot bucura de tortul aniversar din cauza bolilor
Ciclul, asa-numitele "zile critice", exista nu numai la femei, ci si la barbati. Mai mult decat atat, si la o categorie, si la cealalta, zilele critice conduc destul de des la moarte. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetatorii rusi de la Academia de Medicina din Kemerov (Federatia Rusa) in urma unor experimente indelungate.

INFLUENTE. Cuvantul ciclu la majoritatea persoanelor este asociat cu "zilele critice", in care barbatilor li se recomanda sa evite sexul slab. In aceste zile, femeile sunt foarte agitate si deosebit de sensibile, insa cercetatorii din Kemerov nu au studiat aceste mici crize feminine. Ei au fost interesati de cu totul alt fenomen: ciclul anual individual, care se prelungeste de la o zi de nastere pana la urmatoarea. Pana de curand, cercetatorii considerau ca ciclul anual influenteaza numai capacitatea de munca. Dupa ce au tinut sub observatie cateva mii de voluntari - barbati la inceput, iar dupa aceea si femei, fiziologii rusi au descoperit o legatura stransa intre acest ciclu si sanatate. "Am stabilit ca pe parcursul lunii care precede ziua de nastere creste numarul afectiunilor acute inflamatorii ale organelor respiratorii. De asemenea, creste si numarul infarctelor si al mortilor survenite ca urmare a unor afectiuni cardiovasculare", declara profesor doctor Nina Barbarash, unul dintre coordonatorii studiului.

RECOMANDARI. Cercetatorii de la Institutul de gerontologie de la Kiev (Ucraina) au ajuns si ei la o concluzie senzationala: au stabilit ca ziua de nastere este o sarbatoare foarte trista. Astfel, aproximativ 44% din barbati si 36% din femei mor pe parcursul lunii dinainte si dupa ziua de nastere.

Medicii participanti la studiu recomanda ca in ziua de nastere sa nu se faca operatii la inima, pentru ca in acest caz este mare probabilitatea unui sfarsit tragic. Pe langa aceste etape sumbre insa, in fiecare ciclu exista si perioade favorabile. Pentru femei, acestea sunt primele trei luni dupa ziua de nastere, iar la barbati, perioada norocoasa este intre a patra si a sasea luna dupa aceasta data. In acest interval creste neobisnuit de mult potentialul creator al individului, fiind rezolvate mult mai usor problemele care in alte zile i-au dat batai de cap.

AFECTIUNI CARDIOVASCULARE
Incidenta bolilor cardiovasculare creste in perioada premergatoare zilei de nastere si imediat dupa aceea. Ischemia miocardica si patologia cerebrala vasculara constituie 65% din cauzele de mortalitate prin boli cardiovasculare. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Romania inregistreaza cea mai ridicata rata in ceea ce priveste numarul deceselor care au drept cauza afectiunile cardiovasculare la barbatii intre 45 si 74 de ani. Statisticile au demonstrat ca numarul mare al afectiunilor cardiovasculare se manifesta in tarile cu venit scazut si mediu.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă nastere