x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ziua Transplantului în România

Ziua Transplantului în România

de Magda Marincovici    |    25 Apr 2009   •   00:00
Ziua Transplantului în România
Sursa foto: Gabi Boholţ/Jurnalul Naţional

Refuzul donării de organe a crescut de la 26%, cât s-a înregistrat în anul 2008, la 90%, consemnat de la începutul lui 2009, avertizează profesorul doctor Irinel Popescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, cu ocazia Zilei transplantului în ţara noastră.



Problema donării de organe este valabilă şi în alte ţări europene. Astfel, în fiecare zi, în Europa mor 12 oameni aflaţi pe listele de aşteptare pentru un transplant. Potrivit datelor statistice oferite de Agenţia Naţională de Transplant, anul trecut 100 de pacienţi înscrişi pe listele de aşteptare în vederea unui transplant au decedat din cauza lipsei de donatori de organe. La ora actuală, Comunitatea Europeană consideră că activitatea de transplant este o prioritate medicală pentru salvarea de vieţi, adesea ale unor pacienţi tineri. În acest sens, profesorul doctor Radu Deac, ½eful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Boli Cardiovasculare Târgu Mureş, sublinia faptul că este cu atât mai greu de suportat un deces cu cât este este o persoană tânără, ce putea fi salvată printr-un transplant. În această clinică, graţie contribuiţiei prof. dr Radu Deac, anul 2009 marchează un deceniu de activitate în domeniul transplantului la Târgu Mureş.   

Anul trecut, în ţara noastră au fost efectuate aproximativ 250 de transplanturi renale, peste 40 de transplanturi hepatice, 10 de inimă şi 150 de măduvă.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă