Formele grave de alergie sunt din ce în ce mai frecvente, mai afectaţi fiind copiii şi tinerii adulţi, la care prevalenţa alergiilor este de până la 8%.
O formă de alergie respiratorie care afectează tot mai des copiii este astmul, boală ereditară care debutează brusc, fie cu asociat cu viroze, fie cu ocazia expunerii la unii alergeni, cum ar fi polenul. Potrivit unui studiu GAPP realizat la nivel global, 51% dintre părinţi percep astmul copiilor ca fiind o boală uşoară, 40% consideră că este o afecţiune moderată şi doar 9% percep boala alergică ca fiind severă. La copii, a devenit o problemă de sănătate şi rinita alergică. Această boală diminuează calitatea vieţii prin faptul că un copil cu această afecţiune are tulburări de somn, nu se poate juca şi face sport ca ceilalţi copii şi chiar performanţele lui şcolare sunt mai slabe. ”Părinţii cu copii alergici ar trebui să fie conştienţi că simptomele nu trebuie neglijate, iar non-compilanţa la tratament scade calitatea vieţii copiilor lor. Tratamentul bolilor alergice la copii începe cu educaţia părinţilor şi continuă cu prevenţia şi vizita de control la medicul specialist,” avertizează doctor Camelia Berghea, medic primar alergolog la Spitalul Clinic ”Al. Obregia”.
Prevenţia alergiilor debutează cu alăptarea la sân a prunctului cel puţin până la 6 luni şi ţinut seama că laptele de vacă, grâul, peştele, arahidele, alunele, soia, oul şi fructele de mare sunt alimente înalt alergene.