x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Aparatul care previne infarctul. Atacul de inimă, principala cauză de deces în lume

Aparatul care previne infarctul. Atacul de inimă, principala cauză de deces în lume

de Magda Marincovici    |    18 Apr 2012   •   15:49
Aparatul care previne infarctul. Atacul de inimă, principala cauză de deces în lume

O caseta de mici dimensiuni implantata in apropierea inimii ar putea detecta riscurile unei crize cardiace datorita unui sistem de sonda si, totodata, a putea contribui la reducerea numarului de atacturi de cele mai multe ori detectate prea tarziu.

Se stie ca unele crize cardiace nu sunt insotite de simptome. De regula, victimele nu acuza dureri toracice, care reprezinta semnul clasic al unui infarct sigur. Unele persoane aflate in proximitatea unui asemenea pericol ignora transpiratia abundenta si rece, starile de greata si de voma, care, de asemenea, pot fi semne de alarma. Intre timp un cheag de sange obtureaza una dintre arterele coronare si deja este prea tarziu. Ca raspuns la aceasta problema extrem de delicata, AngelMed, o companie medicala americana, a pus la punct o sonda electronica. Aceasta poate detecta infarctul si pune in alerta pacientul care are implantat subcutanat acest sistem. El este pozitionat aproape de inima si analizeaza activitatea coronarelor, furnizand un semnal sonor (un bip) si fizic (o vibratie) imediat ce una dintre principalele artere sunt in situatia de a fi obturate de un cheag. Pentru testarea eficientei acestui sistem, testele clinice sunt in derulare pe un lot de 1.020 de pacienti cu suspiciune de a avea o criza cardiaca, din 75 de centre medicale din SUA. Articolul pubicat recent in editia on line a Le Figaro il citeaza pe dr Robert Wlodarczyk, cardiolog californian, coordonatorul testelor clinice, care a declarat ca acest aparat permite pacienti de a fi avertizati din timp si de a lua masuri rapide pentru a limita riscurile unui infarct. Gratie acestui sistem de alerta, victimele vor putea sa ajunga rapid la spital, ceea ce nu ar face fara aceasta avertizare. In repetate randuri cardiologii atrag atentia ca in infarctul miocardic fiecare minut este deciziv. Daca infarctul este iminent si nu se actioneaza urgent, riscul de deces creste cu 7,5% la fiecare jumatate de ora, sustine dr Wlodarczyk. Inventatorii acestui sistem spera sa salveze intre 25% si 30% de vieti. Aparatul a primit autorizatie de comercializare inca din 2010 in Europa. Din cauza pretului – aproximativ 12.000 euro – dispozitivul ar putea fi rezervat persoanelor care deja au suferit o criza cardiaca. In tara noastra, zilnic sunt inregistrate 20 – 40 de decese din cauza infarctului.

×