x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avem de trei ori mai puţin nefrologi

Avem de trei ori mai puţin nefrologi

de Magda Marincovici    |    29 Apr 2012   •   15:07

"Pacientul ajunge la nefrolog in medie atunci cand creatinina depaseste 2,5, dublul normalului. Lucrul acesta se intampla si in strainatate", a subliniat prof.dr. Mihai Voiculescu, presedintele Asociatiei Romane de Nefrologie, la al VIII-lea Congresului de Nefrologie, Dializa, Transplant si Acces Vascular cu participare internationala (Bucuresti, 26 - 28 aprilie.

Prof. dr. Voiculescu avertizeaza ca pacientul ajunge tarziu la nefrolog, deoarece medicul de familie amana trimiterea acestuia la specialist. Iar in tara noastra sunt 240 de nefrologi, dinter care 40% provin din alte specialitati, in conditiile in care ar trebui de trei ori mai multi nefrologi. In Romania sunt 12 nefrologi la un milion de locuitori, in timp ce in Macedonia sunt 14 la un milion, in Belgia - 35 la un milion, in Olanda - 16 la un milion.

"Deficitul s-a produs pentru ca numarul locurilor la rezidentiat pentru aceasta specialitate a fost mic, opt locuri de nefrologi pentru toata tara. Avem 70 de centre de dializa care numai ele au nevoie de 300 - 320 de nefrologi. Numarul nefrologilor cu diploma de specialitate nu acopera necesarul din dializa, dar sa mai ajunga pentru 42 de judete", a Numarul total al dializatilor in Romania este de 10.000. In centrele de dializa ar trebui sa fie cel putin doi nefrologi. In privinta rambursarii cheltuielilor de dializa nu sunt intarzieri, dar bugetul fixat nu trebuie depasit, cazurile noi fiind suportate de bugetul spitalelor.

×