x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bolile din subsoluri

Bolile din subsoluri

de Magda Marincovici    |    28 Mar 2012   •   18:57

Sobolanii al caror numar a crescut alarmant, precum si tantarii deveniti din ce in ce mai agresivi transmit boli severe, chiar letale. Este avertismentul medicilor infectionisti, in conditiile in care subsolurile blocurilor umede, cu ghene sunt invadate de sobolani si reprezinta locul potrivit pentru inmultirea tantarilor.

Febra muscaturii de sobolan si leptospiroza sunt principalele boli transmise de aceste rozatoare, care reusesc sa ajunga chiar in bucatarii, catarandu-se pe conducte. Boala Sodoku sau febra muscaturii de sobolan este provocata de spirillum minus, spirocheta din sangele si saliva rozatoarei. Aceasta este transmisa prin muscatura omului, determinandu-i reactii locale, febra, durere de cap, delir, dureri musculare, chiar decesul. Leptospiroza este o alta boala transmisa de sobolan, prin contactul omului cu solul sau cu apa contaminate cu urina rozatoarei. Persoana infectata prezinta, dupa perioada de incubatie (21 de zile), febra, tulburari hepatice, renale etc. Ea are nevoie urgenta de ingrijire medicala, pentru ca boala poate duce la deces. Prin contactul cu alimente contaminate de rozatoare, omul se poate imbolnavi de listerioza. Este o boala infectioasa, cu o perioada de incubatie intre trei si zece zile, insotita de dureri articulare, inflamarea ganglionilor, eruptii, febra. Sobolanii transmit si rabia, boala infectioasa cu o evolutie rapida.

Din subsolurile umede, caldute si intunecoase vin tantarii a caror intepaturi sunt nu doar neplacute, dar si periculoase. In plus, medicii atrag atentia ca, de aproape un deceniu, in Europa a sosit tantarul-tigru, purtator de agenti patogeni pentru boli ca febra galbena si febra hemoragica.

Pentru a limita riscul acestor boli, sunt necesare deratizarea si asanarea subsolurilor. Trebuie rezolvata problema umezelii acestor spatii, evacuarea la intervale scurte a ghenelor si efectuarea deratizarii cu temeinicie. De asemenea, trebuie luate masuri pentru limitarea accesului in locuinte a tantarilor.

Tantarul-tigru vine din Asia si a fost semnalat in Elvetia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Franta... adica in toata Europa

×