x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cartofii prajiţi şi chipsurile creează dependenţă ca drogurile

Cartofii prajiţi şi chipsurile creează dependenţă ca drogurile

de Magda Marincovici    |    14 Iul 2011   •   08:52

Cartofii prajiti la punga si chipsurile creeaza o dependenta asemanatoare celei induse de droguri. Cercetatorii de la Universitatea din California au fost interesati de cauzele sentimentului de frustrare care pune stapanire pe unele persoane in momentul in care cartofii prajiti dispar din farfurie sau ajung la fundul pungii chipsuri. Cercet`torii americani au observat, cu mirare justificata, ca aceste 'alimente' provoaca in organismul consumatorului o recatie similara celei declansata de droguri, respectiv o reactie de dependenta prin stimularea secretiei unor substante de tipul canabinoidelor. De aici si sfatul dat persoanelor obeze de a uita de aceste alimente.

Exemple de lupta contra acestui fenomen sunt. Unul dintre acestea il reprezinta taxa 'hamburger' in pregatire a fi introdusa in Ungaria pentru a diminua consumul de alimente grase si extinderea obezitatii. Din luna septembrie, prin aceasta taxa sunt 'sanctionate' multe produse, cum ar fi: biscuiti sarati si dulci, bauturi carbogazoase foarte dulci, prajituri preambalate. Dar paradoxul acestei taxe consta in faptul ca ea nu vizeaza tocmai hambugerii, cartofii prajiti la punga sau chipsurile.

Si in Romania, la inceputul anului, se discuta despre taxa fast-food. Opiniile au fost impartite si, din pacate, taxa nici macar nu a trecut de faza dezbaterilor, premergatoare elaborarii unui proiect de act normativ. Sansele reluarii discutiilor privitoare la taxa fast-food sunt minime, in conditiile in care aceste produse sunt eficient promovate, iar ofertele s-au adaptat rapid crizei: preturi mici care atrag consumatori din toate categoriile de varsta. Iar daca aceste produse creeaza si dependenta, potrivit cercetatorilor californieni, consecintele sunt evidente: obezitate generalizata.

×