x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Casă umedă, friguroasă, bolnavă

Casă umedă, friguroasă, bolnavă

de Magda Marincovici    |    04 Iul 2011   •   21:00
Casă umedă, friguroasă, bolnavă

In fiecare an, in Regiunea Europeana a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se inregistreaza peste 100.000 de decese din cauza conditiilor improprii ale locuintelor. O locuinta inadecvata poate fi sursa a numeroase traumatisme si boli evitabile, in special respiratorii, ale sistemului nervos, cardiovasculare, dar si a multor cancere. Acestea sunt concluziile alarmante ale unui raport publicat saptamana trecuta de Biroul regional al OMS pentru Europa intitulat "Environmental burden of disease associated with inadequate haousing". Ar trebui sa fim in siguranta in spatiul in care locuim. Or, adesea nu se intampla asa, in special in cazul persoanelor vulnerabile care stau mai tot timpul in casa. In aceasta categorie sunt inclusi varstnicii, copiii mici, persoanele cu dizabilitati fizice, precizeaza Zsuzsanna Jakab, directorul regional al OMS pentru Europa.

Decese
O casa care prezinta conditii de locuit inadecvate reprezinta o grava amenintare asupra sanatatii, dar este totusi o problema evitabila, considera directorul OMS. In acest fel, sunt avertizate autoritatile locale sa analizeze politicile in domeniul locuintei pentru a proteja sanatatea europenilor. Este pentru prima data cand un raport substantial prezinta factorii de risc asociati cu o locuinta improprie traiului care afecteaza sanatatea: zgomotul, umiditatea, calitatea aerului, frigul, securitatea la domiciliu. Iata si cateva exemple din raport. Absenta masurilor si a dispozitivelor de protectie domestica, cum ar fi detectoarele de fum, provoaca, anual, 0,9 decese la 100.000 de locuitori din regiunea Europa, respectiv peste 7.000 de decese, atentie, perfect evitabile.

In aceeasi zona geografica sunt raportate 12,8 decese la 100.000 de locuitori din cauza frigului din locuinte, doua-trei decese la 100.000 de locuitori din cauza expunerii la radon. Fumatul pasiv provoaca 7,3 decese, folosirea de combustibili solizi ca sursa de energie, fara asigurarea unei aerisiri cores­punzatoare este asociata, anual, cu 16,7 decese la 100.000 de copii si cu un deces la 100.000 de adulti.

Praf, lipsa de aerisire
In majoritatea societatilor europene, populatiile stau aproximativ 90% din timp in interiorul unei cladiri, de aceea asigurarea unor conditii civilizate contribuie la preventia multor boli. Praful si lipsa de aerisire periodica sunt principalele cauze ale bolilor respiratorii. Cateva cifre ne pun pe ganduri: pe un centimetru patrat de covor se zbenguie vreo 200.000 de microbi, aproximativ 70.000 de bacterii se lafaiesc pe aceeasi suprafata dintr-o laveta, iar acarienii din saltele, perne si asternuturi de pat sunt "fara numar, fara numar". Potrivit raportului OMS, inca foarte multe persoane se imbolnavesc, deoarece in casa in care locuiesc sunt expunse unui zgomot excesiv, umiditatii; casa este supra­populata, este incalzita cu combustili care viciaza aerul, nu are toaleta cu apa, baie sau dus.

×