Numele acestei afecțiuni provine de la Alois Alzheimer, un psihiatru german care a descris pentru prima oară simptomele bolii. Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică ce duce la moartea unor celule de la nivelul creierului și are ca și consecință pierderea treptată a memoriei și a funcțiilor cognitive. Alzheimer este un tip de demență care debutează cu simptome ușoare, o afecțiune progresivă care distruge treptat memoria și alte funcții importante.
Această afecțiune cauzează moartea celulelor nervoase și pierderea țesuturilor de la nivelul creierului. În timp, creierul își reduce semnificativ dimensiunile prin contracție. Cortexul se contractă la rândul său și afectează zonele din creier responsabile cu memoria, gândirea și planificarea. Spre deosebire de țesutul unui creier sănătos, țesutul creierului afectat de Alzheimer conține semnificativ mai puține celule nervoase și sinapse.
Care sunt simptomele bolii Alzheimer?
Simptomele acestei afecțiuni apar treptat și în cele mai multe cazuri nu sunt observate de la debutul bolii. În timp, acestea se agravează, iar când ajunge într-un stadiu avansat, pacienții nu mai pot face singuri nici cele mai simple lucruri.
Problemele de memorie reprezintă simptomul care afectează majoritatea pacienților cu Alzheimer. Printre primele simptome ale bolii se numără dificultățile în amintirea unor evenimente sau conversații care au avut loc recent. Pe măsură ce boala progresează, problemele de memorie se agravează și încep să apară și alte simptome.
Boala Alzheimer prezintă o serie de simptome la care este indicat să fii atent, pentru a preveni și a încetini avansarea afecțiunii:
- Pierderea memoriei, întâi pe termen scurt, apoi pe termen lung
- Dificultăți de vorbire
- Pierderea entuziasmului și a energiei
- Probleme de orientare și de coordonare
- Pierderea interesului pentru socializare sau pentru mediul de lucru
- Stări depresive
- Incapacitatea de a organiza sau de a lua decizii
- Pierderea lucrurilor și plasarea acestora în locuri neobișnuite
- Dezorientarea, chiar și în locuri familiare
- Dificultate în a găsi cuvintele potrivite pentru a-și exprima gândurile sau pentru a lua parte la o conversație.
Pe lângă aceste simptome, pacienții care suferă de Alzheimer au dificultăți în a lua decizii raționale. O persoană care suferă de această boală poate avea reacții neobișnuite în interacțiunile sociale, o încetinire a reacțiilor și dificultatea de a conduce mașina, de exemplu. Pe măsură ce boala avansează, pacienții nu mai pot realiza sarcini familiare, să gătească sau să participle la activitățile preferate.
Deși boala avansează, anumite abilități vor fi menținute, chiar dacă simptomele se agravează, de exemplu, capacitatea de a citi, de a asculta muzică, de a povesti despre evenimente, de a desena. Aceste abilități se mențin pe o perioadă mai îndelungată deoarece zonele din creier care le controlează sunt afectate în ultimele stadii ale bolii.
Cum poți preveni apariția bolii Alzheimer?
Boala Alzheimer nu poate fi prevenită, dar se poate încetini progresul acestei afecțiuni. Deoarece nu se cunosc cauzele care duc la declanșarea Alzheimerului, este dificil de stabilit cum poate fi prevenită apariția acestei afecțiuni. De aceea, este importantă încurajarea anumitor activități care mențin mintea activă.
Adoptarea unui stil de viață activ poate reduce semnificativ riscul de apariție a bolii Alzheimer. În plus, sportul poate reduce deteriorarea funcțiilor creierului, mai ales în cazul persoanelor care au început deja să manifeste probleme de natură cognitivă. Sportul este o activitate care stimulează abilitatea creierului de a întări conexiunile neuronale și de a crea conexiuni noi. Sunt recomandate în special exercițiile care pun accentul pe găsirea echilibrului și coordonare.
Lipsa somnului este un factor care contribuie la apariția Alzheimerului. Odihna insuficientă este în strânsă legătură cu nivelul ridicat de beta-amiloid, care interferează cu somnul adânc, necesar pentru stabilizarea amintirilor. De aceea, pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni, este recomandat ca somnul de noapte să aibă cel puțin opt ore.
O dietă sănătoasă este importantă pentru menținerea sănătății creierului cât mai mult timp. Alimentele bogate în zahăr, grăsimile și carbohidrații cresc nivelul zahărului din sânge, ceea ce determină inflamarea creierului. Este important să adopți o dietă cât mai sănătoasă, care să includă cât mai multe legume și fructe.
Stimularea mentală este esențială pentru menținerea sănătății creierului. Poți face acest lucru prin jocurile care stimulează memoria și gândirea, sudoku, puzzle sau șah. De asemenea, învățarea unor lucruri noi menține acuitatea creierului pe o perioadă mai îndelungată; învățarea unei noi limbi este o metodă excelentă de a stimula memoria.
În cazul în care constați apariția unuia sau mai multor simptome asociate cu boala Alzheimer, este necesar să discuți cu un medic de specialitate. Diagnosticarea acestei afecțiuni presupune o serie de teste și interpretări făcute de un expert, așa că este important să consulți medicul înainte ca boala să se agraveze. De asemenea, este recomandat să adopți un stil de viață cât mai ordonat și să faci activități care îți întrețin memoria cât mai mult timp, pentru a preveni și a întârzia apariția bolii.
Sursă foto: Shutterstock