x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Colegiul Medicilor din România: Cu actualele norme la contractul cadru, în 4-5 luni, multe cabinete medicale dau faliment.

Colegiul Medicilor din România: Cu actualele norme la contractul cadru, în 4-5 luni, multe cabinete medicale dau faliment.

de Magda Marincovici    |    06 Iun 2011   •   16:39

Colegiul Medicilor din Romania constata ca prin aplicarea actualelor norme la contractul cadru, veniturile atat ale cabinetelor medicale cat si ale spitalelor se diminueaza, astfel incat multe vor ajunge in 4-5 luni in faliment si se vor inchide.

In aceasta situatie, CMR solicita inceperea de urgenta a unor negocieri reale care sa permita functionarea sistemului de sanatate . Astfel, in cazul medicilor de familie, negocierile trebuie axate pe: plata pe lista de inscrisi, acordarea procentului pe grad profesional, plata per capita si plata per servicii, valoarea minim garantata la punctele per capita si per serviciu, depunctarea graduala a listei de inscrisi peste limita de 2.200, zilnic 20 de consultatii indiferent de motivul prezentarii pacientului la cabinet, inscriptionarea cardului sa faca obiectul unui contract distinct. In cazul ambulatoriilor de specialitate, negocierile se vor axa pe recalcularea valorii punctului pentru plata serviciilor medicale. La spitale, negocierile vor avea ca scop renuntarea la finantarea pe gradul de ierarhizare, criteriile fiind strict administrative si nu de performanta, plata facandu-se in continuare pe sistemul DRG si indice de caz ponderat . CMR considera ca, in cazul lipsei de reactie, responsbilitatea pentru consecintele in sistemul sanitar apartine in intregime autoritatilor.

×