x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Copii cu cancer, dar fără citostatice

Copii cu cancer, dar fără citostatice

de Magda Marincovici    |    02 Mai 2012   •   17:35
Copii cu cancer, dar fără citostatice

"In acest moment se constata o lipsa acuta a citostaticelor pentru tratarea cancerului la copii sub diversele sale forme, medicamente care nu figureaza nici pe listele Ministerului Sanatatii ca medicamente aprobate ca fiind folosite in tara', avertizeaza Carmen Uscatu, presedinta Asociatiei "Salveaza Vieti" (ASV). Din aceasta cauza tratamentele sunt intrerupte, pentru ca nu toti pacientii reusesc sa-si procure medicamente de peste hotare. "Anul acesta vad ca exista o schimbare de atitudine care ma bucura, pentru ca medicii recunosc lipsa acestor citostatice", a precizat Carmen Uscatu.

Potrivit datelor ASF, prezentate in cadrul conferintei nationale “Actualitati in Oncologia Pediatrica. Asistenta Multidisciplinara a Copilului si Tanarului cu Cancer", in tara noastra sunt aproxiamtiv 5.000 de copii inregistrati cu cancer, anual fiind diagnosticate 500 de noi cazuri. Din cauza lipsei citostaticelor, a camerelor sterile si a echipelor interdisciplinare, la noi doar 50% dintre copiii bolnavi de cancer supravietuiesc.

Din datele furnizate de conf. univ. dr. Monica Dragomir, seful Sectiei Oncologie Pediatrica a Institutului Oncologic Bucuresti, in ultimele trei luni ale anului 2009, au fost diagnosticate 170 de cazuri noi, 277 in 2010, si 137, in 2011. Conform Registrului national de cancer (infiintat in 2009), 52% dintre copiii bolnavi de cancer au fost diagnosticati in stadiile 1 si 2, iar 48% in stadiile 3 si 4. Cele mai multe tipuri de cancer la copii sunt leucemii (28%) si limfoame (17%), restul de 55% fiind alte forme de cancer. La toate tipurile de tumori cei mai multi copii au fost identificati in partea de vest si sud-vest a tarii.
"Din pacate, tara noastra se confrunta cu mari probleme in ceea ce priveste oncologia pediatrica, pornind de la lipsa centrelor standardizate pentru tratament si a mijloacelor de diagnosticare corecta, pana la lipsa medicamentelor. Toate acestea duc la scaderea sanselor de viata ale copiilor bolnavi de cancer", atrage atentia prof. dr. Maria-Despina Baghiu, presedinta Societatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica.

Pentru realizarea strategiei se impune formarea specialistilor, atat medici, cat si asistente, precum si a echipelor interdisciplinare formate din radioterapeut, pediatru, chirurg. Avand aceste echipe, se impune standardizarea la nivel european a spitalelor, cu posibilitati de tratament la nivel european si implicarea societatii civile, insa nu in actul de managament, spune prof. univ. dr. Maria-Despina Baghiu. La ora actuala, medicul specialist hemato-oncolog este nevoit sa isi asuma responsabilitatea de tratare a cancerului la copil in conditii neadecvate, facand artificii. Ceea ce “este inuman si incorect', considera prof.univ. dr. Maria-Despina Baghiu,

×