x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Depistarea astmului începe la medicul de familie

Depistarea astmului începe la medicul de familie

de Magda Marincovici    |    30 Apr 2012   •   18:25
Depistarea astmului începe la medicul de familie

Astmul reprezinta una dintre cauzele principale ale morbiditatii cronice si mortalitatii din intreaga lume. Din pacate, in Romania nu s-a facut o evaluare la nivel national asupra problemor generate de astm. Se estimeaza insa o prevalenta intre 4% si 6%, aproximativ un milion de persoane afectate si o o incidenta in crestere..

Astmul este o boala cronica ale carei principale simptome sunt: probleme recurente de respiratie, crize de tuse mai ales in timpul noptii, senzatie de apasare in piept. Astmul poate debuta inca din copilarie. Incidenta in continua crestere i-a facut pe specialistii in domeniu sa dezvolte instrumente educationale dedicate medicilor de familie in vederea diagnosticarii timpurii si a managementului eficient al acestei afectiuni. Formaremedicala.ro este platforma pe care medicii specialisti pneomologi si medicii de familie colaboreaza la proiecte privind combaterea si prevenirea problemelor de sanatate publica. "In fata acestei situatii este imperios necesar sa avem o abordare concertata pentru diagnosticul si tratamentul corect al acestei boli, iar medicul de familie aflat in prima linie a sistemului de sanatate este partener important alaturi de medicii pneumologi si alergologi in managementul acestei boli', avertizeaza dr. Dragos Bumbacea, coordonatorul cursului, medic primar pneumolog, sef de lucrari la Catedra de Pnemoftziologie UMF "Carol Davila'.

Medicii de familie pot accesa informatii utile in identificarea factorilor declansatori ai astmului, precum si un management eficient al bolii. " Informatiile sunt prezentate intr-o maniera adaptata practicii medicului de familie, intr-un format interactiv si extrem de interesant, iar cunostintele acumulate sunt exersate prin studii de caz specifice. Dupa parcurgerea lor, colegii mei vor avea cu siguranta o abordare diferita a pacientilor cu astm", spune dr. Daciana Toma.

×