x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Doamnele, cu mâinile murdare!

Doamnele, cu mâinile murdare!

de Oana Antonescu    |    03 Mar 2009   •   00:00

Mâinile noastre găzduiesc peste 150 de tipuri de bacterii, semnalează un studiu publicat recent de cercetătorii Universităţii Colorado, din SUA. Iată un motiv ce reconfirmă, dacă mai era nevoie, importanţa spălării frecvente a mâinilor. Utilizând un scanner performant, specialiştii americani au descoperit că pe mâinile celor 51 de participanţi la studiu exista o diversitate extraordinară de microbi, mult mai mare decât se aşteptau.



Au fost identificate în total aproximativ 4.700 de tipuri de bacterii, unele dintre ele necunoscute până acum. Numai cinci dintre aceste specii se regăseau pe toate palmele analizate de cercetători. "Există o diferenţă clară în ceea ce priveşte diversitatea microorganismelor existente pe mâini nu numai între indivizi diferiţi, dar şi între mâinile aceluiaşi individ. Acest lucru se poate datora suprafeţelor şi obiectelor cu care mâinile vin în contact", spune Rob Knight, coordonatorul studiului.

pH diferit

Cercetătorii au mai descoperit că pe mâinile doamnelor se găseşte o varietate mai mare de microbi decât pe cele ale bărbaţilor. Oamenii de ştiinţă consideră că pH-ul pielii ar putea juca un rol determinant în această diversitate neaşteptată de bacterii. pH-ul bărbaţilor este mai acid decât al femeilor, ceea ce face ca pielea lor să fie mai puţin propice dezvoltării florei bacteriene. O altă particularitate anatomică ce ar putea explica aceste diferenţe este aceea că pielea femeilor este mai subţire decât a bărbaţilor. Varietatea mai mare de microbi de pe mâinile femeilor ar putea fi explicată şi de cantitatea mai mică de transpiraţie secretată de mâinile acestora sau de utilizarea de creme sau loţiuni hidratante pentru mâini, pielea mai grasă fiind un mediu propice multiplicării bacteriilor.

IGIENĂ.
Spălatul mâinilor, un gest atât de simplu, dar extrem de important pentru sănătatea noastră, poate preveni o multitudine de afecţiuni de natură microbiană. Totuşi, prin spălare nu pot fi îndepărtate toate bacteriile.

BACTERII.
Majoritatea bacteriilor ce se găsesc pe pielea umană nu sunt periculoase pentru sănătate. Doar o mică parte dintre ele provoacă boli.

×
Subiecte în articol: mainile din presa straina din presa str