x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate "Dobrin, care nu agrea ţuica, juca într-un fotbal romantic, iar Hagi evolua într-un fotbal pe jumătate atletism"

"Dobrin, care nu agrea ţuica, juca într-un fotbal romantic, iar Hagi evolua într-un fotbal pe jumătate atletism"

de Florin Condurateanu    |    18 Iun 2010   •   00:00

Am avut invitat în emisiunea mea de la Antena 2 un personaj de România foarte iubit şi i-am dedicat din start o poezie cu har scrisă de Spiridon Popescu. "Doamne, dacă-mi eşti prieten,/ Cum te lauzi la toţi sfinţii,/ Dă-i în scris poruncă morţii/ Să-mi ia calul, nu părinţii./ Doamne, dacă-mi eşti prieten,/ N-asculta de toţi zurliii,/ Dă-i în scris poruncă morţii/ Să-mi ia calul, nu copiii./ Doamne, dacă-mi eşti prieten,/ Cum susţii în gura mare,/ Moaie-ţi tocul în cerneală/ Şi-nainte de culcare/ Dă-i în scris poruncă morţii,/ Când şi-o ascuţi pumnalul,/ Să-l înfingă-n mine, Doamne,/ Şi să lase-n viaţă calul."

Invitatul era Cristian Ţopescu. În cartea despre viaţa îndrăgitului om de televiziune se află nişte fotografii cuceritoare, încălecând primul său cal, un cal din lemn din copilăria de abia 3 ani şi sărind spectaculos peste obstacole cu armăsarii Gelul şi Răsunet atunci când cucerea de două ori titlul de campion la hipism. Poezia era şi un omagiu pentru tatăl lui Cristian, colonelul şi mai apoi generalul de cavalerie Felix Ţopescu. Surâde şi spune: "Bătrânii spun că, dacă Dumnezeu ar mai fi dat o poruncă, aceea era «iubiţi calul»".

Îmi amintesc de vocea curajoasă a lui Cristian Ţopescu, care în comentariul la TVR de la Olimpiada de la Moscova din 1980 atrăgea atenţia că juriul i-a dat o notă nedreaptă Nadiei, depunctând-o, astfel că a fost împinsă pe prima treaptă a podiumului rusoaica Davâdova. Şi un alt amănunt ce-l caracterizează pe Ţopescu: călătorind spre Los Angeles la Campionatul Mondial de fotbal din 1994, am stat în avion alături de valorosul om de televiziune; ei bine, 10 ore Ţopescu şi-a alcătuit viitoarele transmisii, scriind date, tabele.

"În spatele spontaneităţii stau ore lungi de trudă. Punctul maxim a fost partida cu Argentina, când al treilea gol marcat de Hagi a fost o fază şcoală pe traseul Dan Petrescu, Ionuţ Lupescu, Ilie Dumitrescu, Hagi. Era o căldură de 45 de grade la Los Angeles şi am zis că, dacă trec peste această caniculă, am să trăiesc 100 de ani, mai am 30. A fost momentul de vârf al naţionalei la turneele finale, tricolorii erau nu numai mari fotbalişti, ci şi caractere alese, să vedem că toţi au ajuns personalităţi importante după ce s-au retras. Niciodată nu se pot face clasamente cu cel mai mare jucător din toate timpurile, fiindcă erau etape diferite. Dobrin juca într-un fotbal romantic, jocul s-a înăsprit pe vremea marelui Balaci, a fost şi accidentat decisiv la 27 de ani, iar pe vremea lui Hagi fotbalul era pe jumătate atletism. Multe vorbe au circulat despre vedete, multe false, aiurea se spunea că există ţuica Ochii lui Dobrin. Eram prieten cu Dobrin, nu bea ţuică, prefera vinul. Ofta că toţi fanii îl invitau la un pahar, nimeni la o friptură. Dobrin era robul ţigării, a fumat chiar în ultima zi de viaţă, deşi era operat de plămân."

Alte amintiri în articolul următor.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete