x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este singurul energizant „permis”. „Celula nervoasă Nu trebuie biciuită”

Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este singurul energizant „permis”. „Celula nervoasă Nu trebuie biciuită”

de Redacția Jurnalul    |    09 Noi 2023   •   23:15
Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este singurul energizant „permis”. „Celula nervoasă Nu trebuie biciuită”

Într-o intervenție la emisiunea iThink de la Antena 3 CNN, Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este singurul energizant "permis" și a avertizat asupra pericolelor consumului excesiv de stimulente.

Într-o discuție cu Iusti Fudulu, renumitul neurochirurg Prof. Dr. Vlad Ciurea a subliniat importanța dozei în consumul de energizante, explicând că există opțiuni care pot favoriza activitatea cerebrală fără a afecta sănătatea. Potrivit lui Ciurea, cafeaua, în cantități rezonabile, poate fi un stimulent benefic, deschizând vasele și contribuind la activitatea cerebrală.

Cu toate acestea, avertizează asupra riscurilor biciuirii excesive a celulei nervoase. Prof. Ciurea a subliniat că organismul are propriul său ciclu al creierului, arătând că maximul de activitate cerebrală apare dimineața între orele 10:00 și 12:00, precum și după-amiaza între orele 14:00 și 18:00. Consumul excesiv de stimulente pentru a lucra mai mult și mai intens poate duce la oboseală cronică și la clătinarea sistemului nervos.

„Dar celula nervoasă nu trebuie biciuită. Trebuie menajată, modelată! Dacă ai nevoie să fii pe scenă, la o emisiune, de exemplu, atunci da. Dacă nu, lăsați să se desfășoare organismul așa cum are nevoie. Pentru că funcțiile dovedite și printr-un premiu Nobel au arătat că este un ciclu al creierului. Acest ciclu arată că maximul de activitate cerebrală este dimineața între orele 10:00 și 12:00. Și al doilea ciclu între orele 14:00 și 18:00. Spre seară scade activitatea cerebrală. 

Majoritatea persoanelor își biciuiesc celula nervoasă pentru că au nevoie de aceste substanțe energizante să reușească să lucreze mai mult, mai puternic, mai performant. Atunci beau cafele după amiaza și stau până târziu. Poate că un timp merge. Însă după aceea, ca orice lucru pe care îl biciuiești, se supără și clachează. Și creierul, după cum observați, nu mai reușește.

Sunt persoane care lucrează noaptea. Unele sunt obligate, iar altele, care încearcă prin energizante și prin diferite substanțe stimulatoare să poată lucra noaptea. Nu reușesc în totalitate. Undeva se va prăbuși organismul. Un exemplu bun ar fi Balzac, care venea după diferite petreceri, își făcea o cană mare de cafea, și scria toată noaptea. Până la ora 5:00 de dimineață. Și a biciuit sistemul nervos, și a biciuit inima și a murit de infarct. Nu a mai rezistat”, a mai spus prof. dr. Vlad Ciurea în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN

×
Subiecte în articol: dr. Vlad Ciurea energizant