x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Efectele consumului de canabis în scop recreațional în SUA. Care sunt pericolele

Efectele consumului de canabis în scop recreațional în SUA. Care sunt pericolele

de Redacția Jurnalul    |    31 Mar 2023   •   21:00
Efectele consumului de canabis în scop recreațional în SUA. Care sunt pericolele
Sursa foto: Hepta

După legalizarea consumului de canabis în scop recreațional, numărul accidentelor rutiere grave a crescut alarmant în SUA, arată un studiu publicat în revista Social Science & Medicine.

Din șapte state americane analizate, numărul de decese provocate de incidentele de circulație s-a majorat, în medie, cu 10% în patru state. Însă au scăzut sinuciderile provocate de supradozele de opioide în toate cele statele unde a avut loc cercetarea. 

"În ansamblu, acest studiu oferă dovezi ale potenţialelor daune şi beneficii ale legalizării consumului recreativ de canabis. O potenţială consecinţă neintenţionată a legalizării canabisului în scop recreaţional este o creştere a numărului de decese în accidente rutiere. Prin urmare, este nevoie de politici şi iniţiative de sănătate publică pentru a reduce şofatul sub influenţa lor", a spune autorul principal al lucrării, Samantha Marinello, de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Illinois Chicago.

Legalizarea vânzării de marihuana în scop recreațional adulților de peste  21 de ani a fost adoptată în 21 de state, plus Washington DC.

"Acolo unde oamenii pot consuma marihuana în mod legal este probabil că vor conduce sub influenţa canabisului sau a canabisului în combinaţie cu un alt drog, precum alcoolul. Cu toate acestea, acest studiu nu poate dovedi legătura dintre cauză şi efect", a explicat cercetătoarea.  

"Există dovezi că mulţi consumatori de canabis nu cred că acest lucru le afectează negativ capacitatea de a conduce autovehicule. Unii consideră că consumul de canabis îmbunătăţeşte modul de a conduce. Cu cât oamenii consumă mai des canabis, cu atât consideră că şofatul sub influenţa canabisului este mai puţin periculos", a spus Russ Martin, director pentru politici şi relaţii guvernamentale la Asociaţia Guvernatorilor pentru Siguranţa Autostrăzilor.

Au fost analizate decesele în accidente rutiere din Alaska, California, Colorado, Massachusetts, Nevada, Oregon şi Washington după legalizarea consumului de canabis în scop recreaţional, în perioada 2009- 2019.

A crescut semnificativ numărul persoanelor care și-au pierdut viața în Colorado 16%, Oregon 22%, Alaska 20% şi California 14%.
"Există numeroase dovezi potrivit cărora consumul de canabis afectează capacitatea de a conduce, cum ar fi creşterea timpului de reacţie, dar afectează și funcţiile cognitive, precum atenţia susţinută şi distributivă. Este esenţial ca publicul să ştie că consumul de alcool, în combinaţie cu canabisul, afectează capacitatea de a conduce într-o mai mare măsură decât consumul unei singure substanţe", a atras atenția Marinello.
 

×
Subiecte în articol: sua canabis accidente rutiere