x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Efectele și influențele LUNII asupra stării de sănătate

Efectele și influențele LUNII asupra stării de sănătate

05 Dec 2015   •   09:52
Efectele și influențele LUNII asupra stării de sănătate

„Majoritatea lucrurilor ciudate se întâmplă atunci când e lună plină”. E doar un mit sau există și explicații științifice pentru afirmația anterioară? Oamenii de știință nu au putut combate această idee, dar nici nu au reușit încă să demonstreze care sunt efectele satelitului natural al Terrei asupra noastră.

Jean-Luc Margot, profesor doctor în astronomie la University of California, Los Angeles, este de părere că „luna are fără îndoială un impact asupra stării emoționale”. Potrivit Prevention.com, există numeroase studii care dovedesc legătura între fazele lunii și anumite probleme de sănătate, dar motivele nu sunt cele la care v-ați fi gândit. V-am stârnit curiozitatea?


Vă zvârcoliți și vă răsuciți toată noaptea
Dacă vă este imposibil să adormiți și este lună plină, s-ar putea să nu fie vorba de o simplă coincidență. Cercetătorii elvețieni au publicat un studiu care a arătat că atunci când e lună plină, oamenii adorm mai greu, dorm mai puțin, iar somnul nu este la fel de odihnitor ca de obicei. După câte se pare, nivelul melatoninei este mai scăzut din cauza faptului că astrul selenar este mai strălucitor, nu pentru că ar exista anumite implicații magice.


Vă simțiți iritat, prost, dispus
E clar că originea cuvântului „lunatic” este termenul latin „Luna”. Legenda spune că luna plină stătea la baza episoadelor maniacale ale persoanelor care sufereau de tulburarea bipolară. Potrivit studiilor realizate de profesorii de la UCLA schimbările de stare sunt de fapt atribuite modalității în care luna luminează cerul, cauzând insomnii, nu unor puteri mistice.


Luna plină provoacă diverse accese de boală
O cercetare amplă și-a propus să demonstreze dacă luna plină are legătură cu crizele de epilepsie. Medicii din Brazilia au dovedit că 70% din decesele cauzate de atacuri epileptice au avut loc în serile cu lună plină. Un alt studiu realizat în 2013 a relevat că aceste atacuri erau cu 11% mai frecvente în aceeași perioadă.
 

×
Subiecte în articol: luna lună plină lună plină