x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Este posibil un implant dentar în timpul sarcinii?

Este posibil un implant dentar în timpul sarcinii?

30 Iul 2021   •   15:50
Este posibil un implant dentar în timpul sarcinii?

În sarcina, sunt recomandate controalele stomatologice, pentru că, în cele 9 luni atât de importante din viaţa unei femei, corpul său trece prin mai multe transformări, iar unele dintre acestea afectează şi sănătatea cavităţii bucale. De astfel, şansele dezvoltării unei parodontite sunt mai mari în timpul sarcinii, pentru că se modifică ţesuturile parodontale, iar secreţia de salivă se diminuează. În acest context se creează un cadru propice pentru apariţia şi dezvoltarea bacteriilor. În plus, un alt factor care afectează sănătatea orală este reprezentat de schimbările hormonale care pot duce la inflamarea gingiilor.

 

Implant dentar în sarcină. Este sau nu posibil?

Specialiştii în sănătate orală sunt de părere că un implant dentar în timpul sarcinii nu este contraindicat. Datorită noilor tratamente, precum şi a noilor cercetări în privinţa procedurilor permise în timpul celor nouă luni de dezvoltare intrauterină a fătului, tendinţa este de a se permite această intervenţie. Cu toate acestea, în practica medicală, momentul este amânat, în general, după naştere. Intervenţia chirurgicală se va putea efectua în primele luni după apariţia bebeluşului în viaţa mamei, fără niciun risc.

 

Dacă totuşi pacienta îşi doreşte implant dentar în perioada sarcinii, medicii recomandă ca procedura să se efectueze după primul trimestru, pentru că în primele trei luni tehnicile invazive pot crește riscul pentru făt. Practic, începutul celui de-al doilea trimestru este perioada cea mai bună pentru un implant dentar,  riscurile asupra sarcinii fiind mult diminuate. Anestezia locală, intervenţia chirurgicală în sine şi tratamentele nu afectează dezvoltarea fătului.

 

În lunile avansate de sarcină, cum ar fi în ultimul trimestru, implantul dentar nu este recomandat. Creşterea uterului în dimensiune contribuie în foarte multe cazuri la un stres suplimentar pentru viitoarea mamă, iar pacienta ar putea resimţi o anxietate ridicată referitoare la implicaţiile procedurii asupra vieţii copilului.

 

Ce intervenţii şi tratamente sunt permise în timpul sarcinii

Specialiştii de la PlazaDent.ro recomandă vizita la medicul stomatolog înainte de concepţie sau în  primele două luni de sarcină, pentru un consult de rutină. Dentistul va stabili prioritatea rezolvării afecţiunilor dento-parodontale înainte ca sarcina să avanseze şi să existe riscuri pentru făt.

 

În timpul controlului se va analiza starea gingiilor, se va verifica dacă există carii dentare şi se vor stabili intervenţiile permise în timpul sarcinii. În privinţa procedurilor stomatologice de ordin estetic, cum ar fi albirea dinţilor, se va amâna procedura până după naştere. Bineînțeles, urgenţele medicale se impun a fi tratate cu maximă rapiditate şi precauţie. Este cazul crizelor dureroase, al abceselor pulpare şi parodontale. În intervenţia asupra acestora, se recomandă colaborarea dintre dentist şi doctorul ginecolog, pentru a se stabili procedura cea mai potrivită şi tratamentul cel mai adecvat, astfel încât riscurile să fie cât mai mici, atât pentru copil, cât şi pentru gravidă.

 

Radiografiile dentare sunt interzise în sarcina, dar dacă ele se impun prin gravitatea şi urgenţa afecţiunii, vor fi efectuate cu protecţia glandei tiroide şi cu şorţ abdominal anti-radiații. De asemenea, contrar preconcepţiilor populare, în timpul celor nouă luni de dezvoltare a fătului, mama poate lua antibiotice precum penicilină, eritromicină sau ampicilină, prescrise de medic pentru tratarea afecţiunilor dentare. Sunt si antibiotice care ar trebui evitate in timpul sarcinii: streptomicina si canamicina.

×