x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fără ţigară în şcoli şi spitale!

Fără ţigară în şcoli şi spitale!

de Magda Marincovici    |    05 Mar 2012   •   21:00

4,8 milioane de romani, dintre care 37,4% barbati si 15,7% femei, s-au inscris in categoria fuma­torilor in anul 2011, potrivit GATS, un studiu global privind tutunul la adulti. Acelasi studiu, primul de acest gen, implementat de Ministerul Sanatatii, indica faptul ca 6,4 milioane de persoane de peste 15 ani sunt expuse fumatului pasiv, inclusiv la domiciliu, in masina personala.

Potrivit mi­nistrului Sanatatii, proiectul de lege privind interzicerea fumatului in spatii publice se afla in Parlament si ar putea sanctiona persoanele care fumeaza in scoli sau spitale. Datele GATS arata ca la noi 24,3% dintre adulti fumeaza zilnic. Cei mai multi dintre fuma­tori au inceput sa fumeze zilnic la varsta de 17-19 ani (43,1%). Urmeaza cei care au inceput sa fumeze zilnic la 15-16 ani (21,7 %) si la peste 20 ani (18,1%). 17,1% au inceput sa fumeze inainte de 15 ani, majoritatea fiind din mediul rural.

Studiul a relevat ca 69,5% dintre fumatorii zilnici isi aprind prima tigara din ziua respectiva in primele 30 minute dupa trezire, iar dintre acestia 26,2% in primele cinci minute dupa trezire. Acestia formeaza un nucleu dur, dependent de acest viciu. Celor care vor sa renunte la tigara, specialistii MS le spune ca exista programe si servicii de specialitate gratuite care le asigura suportul necesar pentru a scapa de tabagism. Datele GATS releva ca 60% dintre respondenti sunt in favorarea cresterii pretului la tigari ca o modalitate de reducere a consumului de tutun.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate