x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Forumul bolnavilor de cancer şi al familiilor lor

Forumul bolnavilor de cancer şi al familiilor lor

de Magda Marincovici    |    15 Iun 2010   •   00:00
Forumul bolnavilor de cancer şi al familiilor lor
Sursa foto: /THINKSTOCK

Institutul Francez din Bucureşti găzduieşte joi, 17 iunie (orele 9:00-13:00; 14:00-17:00), Forumul bolnavilor de cancer şi al familiilor lor, organizat de Asociaţia Franceză de Ajutor Medical pentru Români şi Ambasada Franţei la Bucureşti.



Forumul se derulează sub forma întrebărilor adresate de pacienţi unui grup de reputaţi medici specialişti, psihologi şi de preoţi ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici din Franţa, Italia şi România.

Medicul de origine română Rodica Ivanov, radioterapeut, secretar general al Asociaţiei Franceze de Ajutor Medical pentru Români, spune că pe agenda forumului au fost înscrise teme de maximum interes atât pentru pacient, cât şi pentru familia acestuia. Anunţul diagnosticului de cancer, care pentru mulţi, din diferite motive, este sinonim cu condamnarea la moarte, este o temă prioritară. La acest capitol, modelul francez este exemplar. În timp ce modelul american susţine transparenţă totală cu scopul de a permite pacientului să-şi facă ordine în viaţă, modelul francez pledează pentru protejarea bolnavului.

Medicul are datoria de a "testa terenul", în sensul de a aprecia mai întâi în ce măsură pacientul este pregătit să primească vestea că suferă de cancer. În acest sens, în Franţa sunt organizate consultaţii speciale, care au ca scop modul de a anunţa un diagnostic de cancer. În funcţie de pacient, de informaţiile pe care le deţine despre boală, medicul decide dacă este sau nu oportun acest anunţ. "Totul se face cu foarte mult discernământ, păstrând discreţie totală. Nici medicul de familie nu are voie să scrie diagnosticul pe concediul medical. Pentru că modelul francez porneşte de la ideea că vestea despre orice boală, dar mai ales despre cancer, implică "discreţie şi respectarea secretului medical", spune medicul Rodica Ivanov.

Modelul francez atrage atenţia că anunţul despre această teribilă boală lasă o puternică amprentă contribuind la destabilizarea pacientului. Din păcate, diagnosticul de cancer este insuficient înţeles, în special din cauza lipsei de informaţii despre această boală şi despre terapiile administrate în prezent. Pe de altă parte, şi familia, şi pacientul trebuie să ştie că neoplasmul presupune tratamente complicate, de durată. Frecvent, membri din familie şi, evident, pacientul, sunt obligaţi să abandoneze viaţa socială. Iar pe fondul crizei, aceasta înseamnă concedii medicale mai prost plătite, venituri mai mici, motive suficiente pentru a înţelege că nu numai pacientul, dar şi familia acestuia au nevoie de consiliere psihologică.

De altfel, Formul insistă asupra misiunii psihologului în unele circumstanţe cum ar fi anxietatea, depresia sau dependenţa de unele substanţe psihoactive. De asemenea, Formul "tratează" aspecte specifice cancerului în cazul copiilor şi al persoanelor de vârsta a treia, asistenţa spirituală şi psihologică acordate bolnavului, familiei şi echipei de cadre medicale.

AJUTOR
Lucrările Forumului sunt deschise de Excelenţa Sa Henri Paul, Ambasadorul Franţei în România, şi profesorul doctor Irinel Popescu, consilier al ministrului Sănătăţii. Medicul Rodica Ivanov s-a stabilit, în 1981, în Franţa. În 1988, la Paris, persoane din viaţa medicală şi politică au înfiinţat Asociaţia Franceză de Ajutor Medical pentru Români. "Până în 1990, activitatea asociaţiei, în ţară, a fost mai discretă. Dar după 1990 asociaţia a iniţiat de la acţiuni de ajutorare cu materiale sanitare a unor spitale, a unor pacienţi din spitale sau din orfelinate până la seminare medicale franco-române pentru diferite specialităţi. În ultimii ani, asociaţia a organizat seminarii de formare în psiho-oncologie, atestate de Institutul de Perfecţionare a Cadrelor Medicale şi de Serviciul Cultural Francez. "Tot ceea ce a realizat asociaţia a fost posibil datorită sprijinului Ambasadei Franţei la Bucureşti, precum şi datorită generozităţii colegilor medici români, care au participat benevol la aceste acţiuni", subliniază medicul Rodica Ivanov.

×
Subiecte în articol: modelul francez