x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Fumatul UCIDE. Noile măsuri adoptate de Parlamentul European

Fumatul UCIDE. Noile măsuri adoptate de Parlamentul European

26 Feb 2014   •   18:03
Fumatul UCIDE. Noile măsuri adoptate de Parlamentul European

Avertismente şi mai mari pe pachetele de ţigări, interzicerea ţigărilor aromate, noi încadrări legale pentru e-ţigaretă. Statele europene au termen-limită anul 2016 pentru a transcrie acestei noi măsuri în legislaţiile naţionale.

Parlamentul European a discutat miercuri propunerea legislativă de actualizare a Directivei UE privind tutunul. Scopul? Să facă mai puţin atractiv pentru tineri consumul de ţigări. Propunerea a fost aprobată de deputaţi miercuri, la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare a PE, din perioada 24-27 februarie.

Propunerea, deja agreată cu miniştrii Sănătăţii din UE, cere ca 65% din suprafaţa tuturor pachetelor să fie acoperită de imagini de avertizare.

Se va reglementa şi statutul ţigărilor electronice (e-ţigareta), fie ca produse medicale, dacă promovează renunţarea la fumat, fie ca produse din tutun.

Legislaţia actuală cerea ca avertizarea privind consecinţele asupra sănătăţii să acopere cel puţin 30% din faţa pachetului şi 40% din revers.

Legislaţia actuală cere ca avertismentele de sănătate să acopere cel puţin 30% din faţa pachetului şi 40% din revers. Textul propus va creşte această suprafaţă la 65%, pe fiecare parte şi vor cere care aceste avertismente să fie vizuale - ceea ce nu se întâmplă în majoritatea statelor membre în momentul de faţă. Pachetele cu mai puţin de 20 de ţigări - care sunt mai ieftine şi de aceea mai accesibile copiilor, vor fi interzise în puţinele state unde mai sunt permise pe piaţă.

La propunerea deputaţilor, ţigările electronice vor fi reglementate fie ca produse medicale, dacă sunt prezentate ca un ajutor la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun. În acest caz, concentraţia lor de nicotină nu trebuie să depășească 20mg/ml.

Ţigările electronice cu cartuş care se poate reumple vor fi permise. Ţigările electronice trebuie să fie protejate de copii şi să aibă avertismente de sănătate. Restricţiile de publicitate pentru produsele din tutun li se vor aplica şi lor.

Textul interzice aromele în ţigări şi în tutun care ar putea face produsele mai atractive prin crearea unei "arome caracteristice". Mentolul va fi interzis din 2020. Aromele vor fi acceptate pentru pipe.

Unii aditivi în mod special dăunători sănătăţii vor fi interzişi, iar autorităţile de reglementare au puteri noi de a cere industriei de tutun să efectueze alte studii privind o "listă de priorităţi" pentru aditivi care să fie elaborată printr-un act delegat. Aditivii esenţiali pentru producerea ţigărilor, cum este zahărul, vor fi autorizaţi.

Textul va fi adoptat de Consiliul de Miniştri la 14 martie. Statele membre vor fi obligate să aplice prevederile privind produsele de tutun în termen de doi ani de la data intrării în vigoare a directivei actualizate.


×