x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Geta lucreaza pentru nevoiasi

Geta lucreaza pentru nevoiasi

de Irina Munteanu    |    29 Oct 2005   •   00:00
Geta lucreaza pentru nevoiasi

O femeie de 36 de ani din satul bihorean Mizies a fost ajutata de o societate non-profit sa se mute in casa noua. La randul ei, femeia a pus umarul la construirea de locuinte pentru oamenii nevoiasi.

Geta Heredea sufera de la nastere de un hadicap locomotor; se misca greu si din cauza bolii a trebuit sa renunte pana la urma la serviciu. Lucra la o fabrica de confectii din Beius, iar in 1995 a iesit la pensie pe motive medicale. Lunar, ii vine acasa 100 de lei; la acesti bani se adauga salariul sotului, minimum pe economie. Bani prea putini pentru ca sotii Heredea sa darame cocioaba cu o singura camera, in care au trait peste zece ani, cu cei doi copii ai lor, si sa treaca la ridicarea unei case noi.

SPERANTA. Pentru ei, a venit prin intermediul presei locale; au aflat de la televizor de existenta societatii non-profit "Habitat for Humanity", care ii ajuta pe nevoiasi sa-si faca o casa. Geta s-a hotarat sa vada care sunt conditiile si daca si familia ei putea avea o casa noua. Odata ajunsa in Beius, a depus la sediul "Habitat" un dosar pentru o locuinta. In anul 2002, 20 de studenti din Irlanda au venit la Mizies pe cont propriu si, in cinci zile, au ridicat o casa cu patru camere pentru familia Heredea. Irlandezii au adus si o suma de bani, care s-a adaugat la banii stransi de "Habitat" pentru materialele de constructii de la persoanele mai instarite din Beius.

Geta a fost ajutata de voluntari sa se mute in casa noua si a facut si ea acelasi gest pentru alte familii care nu aveau unde sa locuiasca. "Dintr-un teren de 15 ari pe care-l aveam langa casa, am donat 3 ari pentru construirea a doua case. Deja s-au mutat aici doua familii." Acum, in Mizies se face, tot cu ajutorul voluntarilor, un cartier de 30 de locuinte pentru familiile nevoiase, iar femeia lucreaza si ea la inaltarea caselor.

RECUNOASTERE. Implicarea acestei femei in viata comunitatii i-a adus un premiu international in 2005 - "Premiul pentru creativitatea de care dau dovada femeile in viata rurala". Pe langa o medalie si o diploma, Geta a primit si 500 de dolari, pe care marturiseste ca-i va investi in casa: "O sa cumpar gresie, faianta, mobilier". Dupa ce s-au mutat in noua locuinta, sotilor Heredea li s-a mai nascut un copil, Ana-Maria. Ei platesc lunar o rata de 150 lei la "Habitat", bani care se aduna intr-un "fond rotitor", cum explica Zamfir Todor, manager de comunicare al societatii.

El mai spune ca "Habitat for Humanity" merge pe urmatorul principiu: "Nu dam de pomana, ci ii ajutam pe oameni sa se ajute singuri". "Inca inainte de a afla daca a fost selectata sau nu, fiecare familie trebuie sa munceasca voluntar 30-40 de ore la casele altor familii. Asa a inceput si Geta. Seful de santier iti da de lucru si iti ponteaza orele pe care le faci cand ai timp. Dupa ce ai fost selectat, trebuie sa muncesti 500 de ore la constructia propriei locuinte si a celorlalti asemeni tie."
×
Subiecte în articol: casa geta pagina de suflete