De cele mai multe ori, un nivel ridicat al glicemiei din sânge poate duce la dezechilibre în organism, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare. În natură, însă, există soluţii terapeutice pentru a lupta împotriva acestor maladii. Iată câteva plante şi legume care au efecte uimitoare asupra sănătăţii noastre.
- Frunzele şi fructele de afin conţin mirtilina, numită şi „insulină vegetală”, cu rezultate foarte bune în normalizarea valorilor glucozei sangvine. În plus, afinele sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale, antioxidanţi.
- Seminţele de schinduf reglează glicemia şi colesterolul, prin reducerea absorbţiei glucozei şi a grăsimilor la nivel intestinal.
- Şi frunzele de măslin scad glicemia şi valorile colesterolului
- Frunzele de dud negru au efect hipoglicemiant, prin inhibarea unor enzime din metabolismul glucidic.
- Frunzele de salvie, nuc sau urzică scapă şi ele în mod natural glicemia din sânge
- Scorţişoara reglează nivelul glicemiei, normalizează nivelul trigliceridelor şi pe cel al colesterolului „rău” din sânge.
- Rădăcina de brusture şi de păpădie, dar şi frunzele acestor plante ajută la scăderea valorilor glicemiei
- Beta-glucanul, fibră solubilă ce se găseşte în ovăz, ajută la controlul nivelului glucozei şi al colesterolului sangvin.
- Ginsengul ajută la normalizarea glicemiei prin stimularea secreţiei pancreatice de insulină. Are şi acţiune tonică, energizantă la nivel fizic şi psihic.
Legumele şi fructele, mereu de ajutor
În funcţie de anotimp, se pot consuma sucuri proaspete de legume şi fructe, câte 150-250 ml/zi, înainte de masă, timp de şapte-zece zile. Sucul de urzici este ideal pentru oricine. Poţi bea şi zeama în care au fiert urzicile ori infuzia din frunze, trei-patru căni/zi. Totodată, sucul de spanac, jumătate de pahar, de două ori/zi. Poate fi asociat cu suc de ţelină sau de morcov.
Sucul de cartofi, jumătate de pahar, o dată sau de două ori pe zi, ori combinat cu suc de varză şi de morcovi, plus câteva picături de zeamă de lămâie, are acţiune de echilibrare a valorilor glicemiei.