x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

27 Sep 2005   •   00:00

FUNDATIA "RENASTEREA"

Fundatia "Renasterea" pentru Educatie, Sanatate si Cultura a fost infiintata in anul 2001, cu scopul de a aduce in atentia femeilor din Romania problema cancerului la san si importanta depistarii precoce a acestei boli prin efectuarea unor controale periodice. Pentru a veni in ajutorul femeilor, Fundatia "Renasterea" a lansat la 1 octombrie 2001 Programul de Prevenire si Depistare Precoce a Cancerului de San. Proiectul isi propunea sa informeze si sa constientizeze femeile asupra acestei boli. La 9 mai 2003, Fundatia "Renasterea" a inaugurat Centrul de Informare Medicala, in cadrul Institutului Oncologic Bucuresti. La acest centru, situat in Sos. Fundeni nr. 252, femeile diagnosticate cu cancer de san primesc sprijin gratuit de la medicii Institutului Oncologic, informatii despre prevenire si tratament, precum si sprijin psihologic.

In acelasi scop, Fundatia "Renasterea" a infiintat Linia Roz, la care cei interesati pot obtine informatii cu privire la cancerul de san printr-un apel gratuit la numarul 08008 300 300.

Un proiect major al fundatiei il reprezinta Centrul de Diagnostic "Renasterea", inaugurat in noiembrie 2003, in parteneriat cu Policlinica cu plata nr. 3 din Bucuresti. In Calea Serban Voda nr. 211, in incinta Policlinicii cu plata nr. 3, femeile pot primi consultatii si mamografii gratuit pentru cazurile sociale, pensionare (cu pensii mai mici de 350 RON) si persoane din provincie fara venituri. Fundatia "Renasterea" pentru Educatie, Sanatate si Cultura are sediul in Strada Mihai Eminescu nr. 44-48, ap. 13, etaj 6, Sector 2, Bucuresti.

STIRI
TABAGISM. Fumatorii care cred ca una sau doua tigari pe zi nu dauneaza sanatatii sunt avertizati de catre cercetatorii norvegieni ca riscul de boli de inima sau cancer pulmonar este la fel de mare ca la fumatorii inraiti. Astfel, barbatii care fumeaza mai putin de cinci tigari pe zi sunt de trei ori mai predispusi la cancer pulmonar, comparativ cu nefumatorii, iar femeile de cinci ori.

CARIERA. Potrivit cercetatorilor din Florida, persoanele ingamfate sunt foarte prost vazute de colegii de munca si de superiori. Cu atat mai mult cu cat imaginea de sine este departe de realitate. Lipsa de modestie duce, de asemenea, la reducerea sanselor de a evolua profesional, precum si la comportamente agresive, ceea ce afecteaza ambianta si munca in echipa. Recunoasterea propriilor greseli si a slabiciunilor este cel mai bun mijloc de a rezolva eventualele probleme profesionale.

ADOLESCENTI. La varsta de 15 ani, un adolescent din zece prezinta tulburari de comportament: agresivitate, crize de isterie, delincventa, arata expertii francezi. Fenomenul afecteaza intre 5% si 9% dintre baietii de 15 ani si intr-o mai mica masura fetele de aceeasi varsta (2%-5%). "Este vorba despre ceea ce se numeste «un copil dificil»", a conchis psihiatrul Isabelle Gasquet. Studiile mai arata ca 60% dintre barbatii adulti care au probleme cu legea prezentau tulburari de comportament in adolescenta.

DESCOPERIRE. O echipa de cercetatori canadieni a descoperit o gena care controleaza ritmul de dezvoltare a tuberculozei. Aceasta explica de ce doar 5%-10% dintre pacientii contaminati cu bacilul Koch prezinta simptomele bolii. Denumita NRAMP1, gena respectiva nu provoaca tuberculoza, dar ii influenteaza evolutia. "Aceasta gena descoperita in premiera controleaza perioada dintre infectare si aparitia simptomelor", au explicat autorii descoperirii.

CLIMA. Aproximativ 10.000 de persoane si-ar putea pierde viata in fiecare an din cauza consecintelor incalzirii climatice, a anuntat dr. Hisashi Ogawa, expert al OMS. Potrivit cercetarilor preliminare, temperaturile in crestere provoaca inmultirea fenomenelor extreme: cicloane, taifunuri, secete, inundatii. "Numarul victimelor provocate de catastrofele naturale a crescut cu 40% in ultimii ani", a precizat specialistul.

INFECTII. O ancheta realizata in Franta pe 305.606 bolnavi din 1.500 unitati medicale publice si private a ajuns la concluzia ca varstnicii sunt mai expusi riscurilor de a contracta infectii intraspitalicesti (nosocomiale). Surprinzator, cei care sunt internati pentru o scurta perioada prezinta mai multe riscuri decat varstnicii cu o spitalizare indelungata. Pacientii care au suferit o operatie sunt primele victime ale infectiilor nosocomiale.

DICTIONAR
  • AMNIOS - Membrana fina care captuseste interiorul cavitatii in care se gaseste fatul. Amniosul se umple in cursul sarcinii cu lichid amniotic. Amniosul si corionul, care protejeaza fatul, sunt evacuate cu placenta dupa nastere
  • CANITIE - Albire fiziologica sau patologica a parului. Canitia este, in general, legata de varsta, incepand intre 30 si 50 de ani la etniile europene. In caz de aparitie mult mai precoce, ea este de origine ereditara
  • TARSORAFIE - Operatie chirurgicala constand in suturarea temporara, una de alta, a marginilor pleoapei superioare si pleoapei inferioare

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI
  • www.emcb.ro - Educatie medicala continua
  • www.epilepsie.ro - Asociatia Nationala a Bolnavilor de Epilepsie din Romania
  • www.chirurgie-estetica.ro - Totul despre chirurgia estetica si plastica
  • www.homeo.ro - Homeopatia, tratament pentru corp, minte si suflet
  • www.sccc-ga.ro - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
  • www.cantacuzino.ro - Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie si Imunologie "I. Cantacuzino"
  • ×
    Subiecte în articol: renasterea fundatia renasterea