Vaccinarile salveaza la nivel global viata a peste trei milioane de oameni si protejeaza milioane de persoane de boli cum sunt pojarul, oreionul, rubeola, gripa, precum si cancerul de col uterin, reprezentand o importanta economie la bugetul de sanatate al statului, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
In privinta Romaniei, o problema majora o reprezinta frecventa cancerului de col uterin cauzat de infectia cu virusul papilloma uman (HPV. Datele arata ca ne plasam pe primul loc in Uniunea Europeana in privinta mortalitatii prin cancer de col uterin la femei cu varste intre 25 si 44 de ani. Doctorul Ruxandra Dumitrescu, ginecolog, atrage atentia ca avem "cele mai multe cazuri de cancer de col nediagnosticat pe an, in intreaga UE. OMS estimeaza ca numarul de cazuri noi de cancer de col uterin va creste cu 21% pana in anul 2025.
De-a lungul a trei ani in care Fundatia Renasterea a initiat efectuarea de teste Babes-Papanicolau, dintre cele 16.000 femei investigate, la peste 67% au fost descoperite infectii genitale complexe, ce au impus tratamente speficie. De asemenea, aproximativ 10% dintre femei prezentau leziuni precanceroase.
Totusi, cancerul de col uterin chiar poate fi prevenit: pe termen mediu printr-un program de screening cu testul Babes-Papanicolau, la nivelul intregii populatii; pe termen lung, profilaxia cancerului de col uterin poate fi determinata prin vaccinare impotriva infectiei cu virusul HPV.