Intre 26 ianuarie si 29 februarie, la Ministerul Sanatatii sunt programate consultarile pentru elaborarea noului proiect legislativ privind organizarea si functionarea sistemului sanitar si pentru revizuirea pachetului de servicii de baza acordat asiguratilor. Consultarile debuteaza maine la Ministerul Sanatatii cu colegiile profesionale.
Secretarul de stat Vasile Cepoi, coordonatorul acestor consultari, a declarat ca principalele teme de discutie sunt "reorganizarea sistemului de asigurari de sanatate, a spitalelor, dezvoltarea sistemului de asistenta medicala de urgenta, organizarea unei infrastructuri pentru asigurarea calitatii serviciilor medicale, cu extinderea de la nivelul spitalelor pentru toate categorii de servicii medicale' etc.
Secretarul de stat Vasile Cepoi a mai precizat ca in prima etapa Ministerul Sanatatii nu va veni cu propuneri, ci va lua la cunostinta care sunt "asteptarile societatii de la aceasta lege'. Sunt asteptate propuneri concrete, punctuale si argumentate, "urmand ca echipa, grupul de lucru care va scrie legea sa le puna in pagina. Dupa ce se elaboreaza proiectul de lege, in perioada aceea de dezbatere publica de 30 de zile, va avea loc o discutie pe noul proiect de lege aprobat', a anuntat secretarul de stat Vasile Cepoi.
Alianta Pacientilor Cronici din Romania (APCR – suferinzi de cancer, diabet, hepatita, hemofilie, boli autoimune) au elaborat, deja, o serie de amendamente si propuneri. In opinia acestor suferinzi, primordiala este infiintarea Autoritatatii Nattionale pentru Protectia Pacientilor si a Asiguratilor – ANPPA – in subordinea Parlamentului, care sa aiba rolul de control, supraveghere si monitorizare a sistemului de sanatate in general si a patologiilor majore care afecteaza populatia, in particular. In privinta programelor nationale de sanatate de sanatate sunt imperative: stabilirea clara a raspunderii pentru fiecare patologie, instituirea unor mecanisme de sanctionare imediata a responsabililor pentru derularea acestor programe in cazul unor derapaje, bugetarea realista conform cu necesitatile pacientilor.