ISTORIA MEDICINEI
In anul 1930, Asigurarile Sociale construiesc in Strada Polizu din Bucuresti un spital de chirurgie modern si bine dotat pentru vremea aceea. Asezat langa un hotel creat dupa planurile arhitectului Mincu, Spitalul Polizu era destinat initial ingrijirii muncitorilor asigurati, asa cum arata si basorelieful de la intrarea in spital, ce reprezinta muncitori primind asistenta medicala. Spitalul a fost construit dupa indicatiile celebrului chirurg Traian Nasta, care a condus Serviciul de chirurgie pana in 1943, cand a trecut la un alt spital al Asigurarilor Sociale, Spitalul Floreasca nou (actualul Spital de Urgenta). In Serviciul de chirurgie al Spitalului Polizu s-a remarcat si medicul Dorin Dumitrescu, renumit si pentru calitatile sale de muzician.
De la chirurgie la obstetrica
|
NOU-NASCUTI. Anual, in Maternitatea Polizu vin pe lume mai mult de 3.500 de copii. Salile de nasteri si de terapie intensiva au fost modernizate din contributii private
|
1945 este anul in care Spitalul de chirurgie Polizu devine maternitate. Pentru ca era nevoie de mai mult spatiu, hotelul din vecinatate este cedat
spitalului. In fostul hotel functionau farmacia, birourile administratiei, camerele pentru salariatii permanenti si izolarea septica. In prima cladire a Spitalului Polizu exista o sala de operatie la etajul I, sali de nastere la etajul II si saloane de obstetrica-ginecologie la cel de-al treilea etaj. In acelasi an, la conducerea noii maternitati vine renumita obstetriciana Eufrosina Protopopescu Pache, profesor emerit. Ea va ramane la Polizu pana in 1949, cand este transferata la Clinica de Obstetrica-Ginecologie Coltea.
Oncologie
Prestigiul maternitatii a crescut o data cu anul 1950, cand la conducerea Spitalului Polizu vine obstetricianul Gheorghe Dumitrescu, elev al Scolii de la Filantropia.
Doi ani mai tarziu ii va lua locul un alt nume celebru, profesorul Eugen Aburel, membru al Academiei Medicale Franceze.
Polizu devine in 1952 Departament de obstetrica-ginecologie in cadrul Institutului de Ocrotire a Mamei si Copilului (IOMC).
Cladirea veche nu mai facea fata numarului din ce in ce mai mare de paciente, asa ca in 1954 se ridica o noua cladire moderna, bine dotata, care in epoca purta denumirea de Maternitatea "Ana Pauker".
Director al Centrului de Cercetari Stiintifice Obstetrica-Ginecologie si sef de sectie in Spitalul Polizu este numit in 1957 prof. dr. Dan Alessandrescu. Prin eforturile sale, Polizu se transforma intr-o maternitate moderna, cu directii noi: imunologie, genetica, perinatologie, oncologie, tratamentul malformatiilor genitale.
Alessandrescu infiinteaza primul serviciu de anestezie pentru femei (1959) si nou-nascuti (1961) din Romania.
Pe la conducerea Maternitatii Polizu trece si prof. dr. N. Coja, care are o activitate prodigioasa, dar scurta dispare prematur in 1965.
Incepand cu anii 1968-1969, la Spitalul Polizu au loc primele interventii oncologice intr-un spital de obstetrica-ginecologie din tara.
Clinica privata
Dupa 1990, prof. dr. Gabriel Banceanu, elev al lui Dan Alessandrescu, preia conducerea maternitatii si a clinicii.
In anii ce vor urma continua perfectionarea directiilor initiate de Alessandrescu in asistenta neonatologica, anestezia ginecologica, operatiile laparoscopice si investigatiile de specialitate precum histeroscopia.
In prezent, Polizu are o capacitate de 385 de paturi si patru sectii de obstetrica-ginecologie, o sectie de neonatologie, o sectie de terapie intensiva si un laborator clinic.
In 2004, aici au avut loc 3.600 de nasteri, 1.300 de operatii ginecologice, 300 de operatii endoscopice, peste 7.000 de ecografii si un total de 14.000 de internari.
Fostul hotel alipit Spitalului Polizu a fost privatizat si renovat in 2004, maternitatea devenind astfel prima unitate sanitara publica din Romania in care functioneaza o clinica privata.
SCOALA. Spitalul Polizu este recunoscut in istoria medicinei romanesti ca fiind leaganul scolii de neonatologie. Pentru ca aici a luat fiinta, in anii 70, neonatologia, specialitatea medicala dedicata studiului fatului si al nou-nascutului pana in a 28-a zi de viata. Dupa 1990, aici s-au derulat toate programele de initiere si perfectionare in neonatologie din tara noastra, coordonate de medici specializati din Statele Unite ale Americii.