x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicii de familie NU vor să distribuie pastilele de iodură de potasiu

Medicii de familie NU vor să distribuie pastilele de iodură de potasiu

28 Mar 2022   •   14:20
Medicii de familie NU vor să distribuie pastilele de iodură de potasiu

Medicii de familie nu au fost întrebați cu privire la distribuirea pastilelor de iod către pacienți și consideră că această acțiune le blochează activitatea, transmit patronatele din mai multe județe.

„Orice atribuție administrativă, așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate”, se arată în apelul patronatelor medicilor de familie din Timiș, Bistrița-Năsăud, Iași, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat anterior că medicii de familie vor fi implicați în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu.

„La fel ca și decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară. Așa cum am arătat atunci când am solicitat decidenților să elimine prevederea conform căreia distribuirea tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 se face prin cabinetele de medicină de familie, procedura de acordare a tichetelor, prin documentația care se impune a fi întocmită încarcă și mai mult atribuțiile administrative ale medicilor de familie. În aceste condiții medicii de familie nu-și pot exercita profesia, fiind blocați de birocrația instituită de actele normative ce le reglementează activitatea. Menționăm că acordarea tichetelor de masă obligă la contactarea pacienților vaccinați, care să fie chemați să se întoarcă în cabinet, să fie programați pentru ridicarea tichetelor, să se întocmească registrul de evidenţă, să se completeze tichetele de masă (câte cinci pentru fiecare persoană vaccinată) cu datele personale ale beneficiarilor, acestea urmând să fie completate la momentul distribuirii acestora. Toate aceste operațiuni consumă din timpul acordat pacienților și afectează grav calitatea actului medical, în aceste condiții medicii de familie fiind nevoiți să renunțe la vaccinarea în cabinete”, spun medicii.

În România există circa 10.000 de medici de familie, furnizori de servicii de asistență medicală primară în contract cu casele județene de asigurări de sănătate, pe listele cărora sunt înscriși aproximativ 16.000.000 pacienți. Durata estimată pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu este de aproximativ trei săptămâni, iar la un număr mediu de 2.200 pacienți înscriși pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de 150 pacienți.

„La cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic și un asistent medical, care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultații zilnic de minim 5 ore la cabinet și 2 ore consultații la domiciliu, în medie 35-40 consultații/zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un „minim efort” din partea medicilor de familie”, avertizează patronatele.

Serviciile farmaceutice, așa cum este și distribuirea medicamentelor, aparțin exclusiv profesiei de farmacist.

„Facem apel pe această cale la decidenții din sănătate pentru a respecta dreptul cetățenilor la asistența medicală primară, fără ca medicina de familie să fie pusă în rolul distribuitorilor de medicamente pentru o perioadă de timp în care să se blocheze complet furnizarea de servicii medicale curative în cabinetele medicilor de familie”, se mai arată în apelul transmit Ministerului Sănătății.

×
Subiecte în articol: medici de familie pastile de iod