x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mişcarea e utilă în diabet, chiar dacă stăm în casă

Mişcarea e utilă în diabet, chiar dacă stăm în casă

de Florin Condurateanu    |    31 Mar 2020   •   20:30
Mişcarea e utilă în diabet, chiar dacă stăm în casă
Sursa foto: NPHOTOS/flickr Editorial/Getty Images

Un reputat medic diabetolog îmi spunea că, în tratarea diabetului, 70% ca importanţă îl are regimul alimentar, în proporție de 20% eficienţa vine de la mişcare şi 10% din medicaţie.

 

În lumina acestei sublinieri, bolnavii de diabet trebuie să facă mişcare, chiar dacă este vorba de rămânerea la domiciliu, de izolarea în casă. Prin mişcare, se consumă surplusul de glucoză din sânge, acest preaplin de glucide este convertit în energie pentru mişcare. Mulți români obligaţi să se izoleze la domiciliu au printre ei şi bolnavii de diabet, care e bine să manevreze aspiratorul mai mult timp şi în fiecare zi, pentru că e un soi de mişcare. Apoi, bolnavii de diabet e indicat să schiţeze exerciţii de gimnastică la domiciliu, zilnic e util să execute genuflexiuni, flotări, mişcări cu trunchiul, braţele, picioarele, coloana, zona cervicală, adică ceafa. Şi să nu uite că ordonanţele cu restricţii permit totuşi plimbarea animalelor de companie, dar cu declarația pe propria răspundere în buzunar. În momentul acesta, când se recomandă ca aprovizionarea să se facă la magazinele alimentare din apropierea locuinței, pentru o săptămână, ca să împuţinăm ieşirile din casă, nu e cazul să se neglijeze de către diabetici principiile din dieta lor, care indică evitarea unor alimente. Alimentele conţinând carbohidraţi trebuie drămuite pentru a te încadra în cantitatea de carbohidraţi prescrisă de medicul diabetolog şi nutriţionist. Dulciurile sunt restricţionate sever. Produsele de panificaţie nu sunt binevenite la masa diabeticului. Dar, atenţie, nu trebuie izgonită complet pâinea, ci acceptată în dieta diabeticului la o cantitate mică: una-două felii subţiri de pâine sunt folositoare, căci reprezintă carbohidraţi cu asimilare lentă. Oricum, este mai indicată pentru diabetici pâinea neagră, nu franzela. E o eroare să se propună pâinea prăjită, prin prăjire se concentrează în carbohidraţi, căci se elimină apa. Cartofii trebuie să fie în farfuria diabeticului doar doi și nu mai mari de mărimea unui ou. Prea bogate în carbohidraţi sunt mazărea, fasolea boabe, dar cea păstăi este acceptabilă. Ouăle sunt acceptate în dieta suferindului de diabet doar unu-două pe săptămână. Diabetul dezechilibrează toate metabolismele, nu numai metabolismul glucidelor, ci şi al proteinelor, al lipidelor. Este acceptat un pahar de lapte, dacă se bea şi al doilea pahar de lapte se impune micşorarea altor proteine. Laptele, brânzeturile este bine să fie degresate.

 

Este bine ca bolnavul de diabet să consume fructe şi legume, dar mai puţin din categoria fructelor cu mult zahăr, prea dulci, cum sunt, de exemplu, bananele și strugurii.

 

 

×