x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Multe românce, restanţiere la ginecologie.

Multe românce, restanţiere la ginecologie.

de Magda Marincovici    |    23 Mai 2011   •   21:00
Multe românce, restanţiere la ginecologie.

Un sfert dintre romance nu merg niciodatã la un medic ginecolog. Doar o jumatate dintre femeile active sexual sunt informate cu privire la papiloma virus si legatura acestuia cu cancerul de col uterin. Dar studiul efectuat de GfK, publicat saptamana trecuta, releva si alte date care pot reprezenta o explicatie pentru numarul ingrijorator de femei diagnosticate cu cancer de col uterin in faze avansate. Astfel, intrebate cat de des au facut un control ginecologic, femeile se impart in patru mari categorii: cele care nu au facut niciodatã (25%), cele care merg o datã la trei ani sau mai rar (22%), femeile care merg o datã pe an la un control (23%) si femei care merg o datã la sase luni sau mai des la medicul ginecolog (15%).

Din analiza raspunsurilor, reiese ca mai responsabile pentru sanatatea lor sunt femeile din zona urbana a Transilvaniei care merg anual la acelasi medic ginecolog. In ceea ce priveste gradul de informare in legãturã cu papiloma virus, numai o jumãtate dintre femeile intervievate au declarat cã au auzit de acest virus, acestea fiind cu precãdere din zona Munteniei sau locuind in orase mari, cu peste 200.000 locuitori. Sunt absolvente de studii superioare care lucreazã cu normã intreagã si fac parte din categoria de varstã 31 - 50 de ani, au un venit personal mediu lunar cuprins intre 1.000 si peste 2.000 de lei si utilizeazã internetul zilnic. Parado­xal, sondajul arata ca femeile care spun cã nu au auzit de papiloma virus sunt cu precãdere in Transilvania, au peste 60 ani, sunt singure, au studii primare sau gimnaziale, sunt pensionare cu un venit personal mediu lunar scãzut, sub 700 de lei si nu merg niciodatã la medicul ginecolog.

Sondajul a fost efectuat in luna martie. Esantionul total pe care au fost analizate rezultatele prezentate a fost de 526 de femei cu varsta peste 15 ani, atat din mediul urban cat si din mediul rural.

SURSE DE INFORMARE. 86% dintre romance au auzit de papiloma virus si stiu cã existã o legãturã intre acesta si cancerul de col uterin. 67% dintre acestea au auzit despre papiloma virus din emisiuni TV. Alte surse de informare referitoare la acest subiect sunt medicul ginecolog (37%), medicul de familie (20%), prieteni si rude (23%), reviste si ziare (20%) sau internet (15%).

×