x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate New York-ul a introdus avertizări cu privire la conţinutul de sare al mâncării din meniurile restaurantelor

New York-ul a introdus avertizări cu privire la conţinutul de sare al mâncării din meniurile restaurantelor

02 Dec 2015   •   21:22
New York-ul a introdus avertizări cu privire la conţinutul de sare al mâncării din meniurile restaurantelor

Simbolul unei mici solniţe de sare într-un triunghi negru a devenit, începând de marţi, metoda de avertizare cu privire la conţinutul de sare ridicat al anumitor feluri de mâncare din meniurile restaurantelor din New York, primul oraş american care a făcut acest pas în cadrul unei campanii de prevenire a bolilor coronariene, conform Reuters.

Astfel, orice fel de mâncare din meniu care conţine mai mult de 2.300 miligrame de sare, cantitatea maximă de sare recomandată pentru consumul zilnic de nutriţionişti (aproximativ o linguriţă de sare), trebuie să fie însoţit de această avertizare.

Măsura, care a fost aprobată în unanimitate de New York City Board of Health în luna septembrie, se aplică doar în cazul lanţurilor de restaurante care dispun de cel puţin 15 locaţii comerciale pe teritoriul Statelor Unite şi standurilor de gustări amenajate în incinta arenelor sportive şi a cinematografelor.

"Nu e deloc greu să primeşti 2,3 grame de sare într-o singură porţie de mâncare", a declarat Dr. Howard Weintraub, codirector al centrului pentru Prevenirea Maladiilor Cardiovasculare NYU Langone.

Noile avertizări tipărite pot deschide ochii clienţilor unor lanţuri fast-food precum Chipotle sau Subway, care sunt percepute drept "mai sănătoase", notează Reuters. Astfel, un burrito de pui de la Chipotle conţine nu mai puţin de 2.790 mg. de sare, în timp ce sandvişul picant "Italian sub" de la Subway conţine 2.980 mg de sare, aripioarele picante Buffalo Wings de la TGI Friday's conţin 3.030 mg. de sare, iar salata de spanac cu creveţi la grătar de la Applebee's conţine 2.990 mg. de sare.

Maladiile cardiovasculare reprezintă principala cauză a mortalităţii premature în New York, cu aproape 17.000 de decese în cursul anului 2013, iar medicii şi nutriţioniştii au avertizat în repetate rânduri cu privire la existenţa unei corelaţii între consumul ridicat de sare şi hipertensiunea arterială.

Un studiu realizat în 2010 ajungea la concluzia că, în medie, un newyorkez consumă mai mult de 3.200 mg. de sare pe zi, cu niveluri mai ridicate de consum în rândul hispanicilor şi afroamericanilor.

"Lucrurile nu se vor îmbunătăţi dacă tot ce vor face oamenii va fi să nu mai mănânce sare. Dar poate că vor începe să fie mai atenţi la cât de multă sare mănâncă şi poate vor coborî şi din metrou cu o staţie mai devreme pentru a merge puţin pe jos, sau nu vor mai lua liftul pentru a urca până la etajul doi", a mai susţinut Dr. Weintraub. AGERPRES

×
Subiecte în articol: sare restaurant new york solnita