x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nu scăpăm de gripă!?

Nu scăpăm de gripă!?

de Magda Marincovici    |    13 Feb 2012   •   21:00
Nu scăpăm de gripă!?

Ministerul Sanatatii atentioneaza ca, in ultima saptamana, se constata o intesificare a circulatiei virusurilor gripale de tip AH3N2, in special pe teritoriul Moldovei, fara a exista, in prezent, riscul unei epidemii. In judetul Iasi, a crescut brusc numarul cazurilor de gripa AH3N2. De la inceputul supravegherii virusurilor gripale (saptamana a 40-a a anului trecut si pana in prezent) au fost confirmate, in total, un numar de 63 de virusuri gripale AH3N2, activitatea gripala fiind de intesitate medie, cu focar local in judetul Iasi si cu cazuri sporadice in alte 15 judete.

Gerul, viscolul pot contribui la marirea pericolului de infectii respiratorii de sezon, inclusiv de gripa. Cu cat se prelungeste perioada de ger, cu atat creste riscul de a se inregistra o crestere a numarului persoanelor afectate de aceste boli de sezon, avertizeaza doctorul Victor Olsavszky, reprezentantul OMS in Romania. Mai vulnerabili sunt varstnicii si bol­na­­vii cronici a caror imunitate este al­ter­ata si nu-i ajuta sa faca fata vi­ru­su­rilor. Exista si o veste buna. Din cauza inchiderii unor scoli si gradinite se reduce pericolul transmiterii virusurilor, spune doctorul Adriana Pistol, director general al Institutului National pentru Sanatate Publica.

Problema unei eventuale epidemii de gripa este valabila in toata Europa. De exemplu, doctorul Thierry Blanchon, responsabil al retelei de supraveghere Sentinelles Inserm-UPMC din Franta, vorbeste chiar despre o posibila epidemie de gripa, ce-i drept cu sosire intarziata, tocmai din cauza iernii blande pe pana acum in toata Europa.

Trebuie sa stim ca persoanele vaccinate beneficiaza in continuare de imunitate la virusurile gripale circulante, deoarece, asa cum precizeaza doctorul Adriana Pistol, deocamdata nu s-a anuntat vreo modificare a tulpinilor.

De asemenea, mai trebuie stiut ca, la aceasta data, nu se mai pune problema vaccinarii antigripale, mai ales ca imunitatea fata de virsurile gripale se instaleaza dupa doua saptamani de la administrarea vaccinului.

Evolutia numarului persoanelor afectate de gripa depinde de tipul de virus care circula. 'Pentru moment, susa predominanta este H3N2, bine controlata de vaccin. Dar aceasta se poate modifica. Saptamanile viitoare ne vor dovedi acest lucru', explica doctorul Thierry Blanchon, recent, intr-un articol publicat in Le Figaro.

Asadar ce-i de facut? Masurile de igiena personala (spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun, evitarea aglomeratiilor, stranutul si tusitul in batiste de unica folosinta) reprezinta solutia prin care putem restrange circulatia virusurilor. Respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bogata in proteine, legume si fructe, odihna – este esential pentru men­ti­ne­rea unui corp sanatos. In plus, chiar daca sunt ger si viscol, aerisiti periodic locuintele, birourile, clasele de curs.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate