x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS recomandă eliminarea mercurului din termometre, aparate de măsurarea tensiunii, cosmetice şi amalgamul dentar

OMS recomandă eliminarea mercurului din termometre, aparate de măsurarea tensiunii, cosmetice şi amalgamul dentar

de Magda Marincovici    |    15 Oct 2013   •   20:06

Mercurul este unul dintre cele zece elemente chimice periculoase pentru sănătatea publică, deoarece poate avea efecte foarte toxice asupra sistemul nervos, digestiv  şi a unor organe. În acest sens, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ong-ul Health Care without Harm şi-au unit eforturile pentru a lansa o nouă iniţiativă potrivit căreia, până în 2020, mercurul va fi eliminat din toate dispozitivele medicale. Iniţiativa se va aplica progresiv în cazul termometrelor medicale cu mercur şi al tuturor dispozitivelor folosite la măsurarea presiunii arteriale care au în componenţă acest element. Pentru aceasta vor fi stopate fabricarea, importul şi exportul acestor dispozitive şi va fi încurajată folosirea aparatelor fără mercur. 

Potrivit unui comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, mercurul şi diferiţii lui compuşi au efecte negative majore asupra sănătăţii publice. Mercurul şi compuşii lui  sunt asociaţi, în special cu tulburări cerebrale şi neurologice, cu precădere la tineri. De asemenea, pot avea efecte asupra rinichilor şi sistemului digestiv.

Prin semnarea Convenţiei de la Minamata privitoare la mercur, noi vom contribui mai mult la protejarea sănătăţii oamenilor de consecinţele devastatoare ale mercurului , avertizează dr. Margaret Chan, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acest element se răspândeşte în ecosistem, afectează generaţii la rând, generând grave probleme de sănătate, mai cu seamă tulburări la nivel cerebral. Potrivit Convenţiei, vor fi eliminate treptat din uzul curent, până în 2020, termometrele şi sfigmomanometrele cu mercur din unităţile medicale, a unor antiseptice locale şi produsele cosmetice pentru îngrijirea pielii ce au în compoziţie mercur.

Convenţia de la Minamata face un apel tuturor ărilor membre să ia măsuri de limitare a folosirii mercurului, de a reduce emisiile de mercur provenind din industrie, să protejeze copiii şi femeile active sexual de expunerea la mercur.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă, de asemenea, măsuri pentru eliminarea progresivă a folosirii mercurului şi compuşilor în amalgamul dentar. În comunicatul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se mai specifică faptul că mercurul este toxic pentru om, dar, totodată, reprezintă o ameninţare majoră pentru dezvoltarea fătului şi bebeluluşului  încă din primele zile de viaţă. 


×