x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Operat de opt ori

Operat de opt ori

de Carmen Preotesoiu    |    10 Dec 2005   •   00:00
Operat de opt ori

Costi are 11 ani. De la 3 ani poarta in permanenta o sonda de urina. A trecut prin opt operatii, dar nici acum nu poate urina normal. Boala i-a indepartat prietenii si i-a ascutit suferinta. Acum, asteapta o minune...

Costi e doar un copil de 11 ani. Cum sa inteleaga ca orice raceala ii este fatala sau ca nu mai poate alerga in voie alaturi de prieteni? Copilaria si-a petrecut-o cu pampersul pe el si cu teama ca in orice moment poate sa faca un blocaj. De opt ani, el nu a mai putut urina normal, ci doar cu sonda.

Un furtun ii strange in permanenta burta. La capatul lui, sonda de urina, ascunsa in pantaloni. La inceput a plans, a urlat de durere si de teama. "Cum sa poarte el punga aia cu lichid tot timpul?" S-a obisnuit. I-a spus mama ca trebuie sa aiba rabdare si sa se roage la Dumnezeu.

TALENT IMBOLNAVIT. Baiatul are ochii negri si tristi. De-abia daca scoate vreo vorba. Cand vrea sa spuna ceva, pleaca capul. Boala de care sufera, malformatie complexa de aparat urinar, duplicitate de uretra posterioara (cu deschidere in canalul anal si perineal), il chinuie. Il face sa se rusineze. Se joaca greu, merge cu pasi marunti si nesiguri si, cel mai trist, a uitat ce inseamna sa ai prieteni. Cum au aflat "ca are un furtun in el", copiii l-au parasit. I-a ramas vioara. Canta de pe la 4 ani. Dar oboseste prea repede. Orice activitate pe care ar face-o il sleieste de puteri.

OPERAT DE LA 3 ANI. "Am aflat de boala cand avea el 3 ani. Am inteles ca asa s-a nascut. Ni s-a spus ca are probleme cu stomacul. Si noi l-am tot tratat de stomac. M-am speriat ingrozitor atunci cand am observat ca nu mai poate sa urineze. Iar cand reusea, urina pe fund", povesteste mama baiatului, Carmen Trohonel. A mers imediat la spitalul din localitate, din Gorj. Acela a fost inceputul unui sir lung de drumuri. Ba la Cluj, ba la Timisoara. Apoi Bucuresti. In 1997, a avut prima operatie la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala. Avea 3 ani. Rezultatul i-a pricinuit lui Costi si familiei lui multa suferinta. A urmat o alta. Nimic. Si inca una, pana ce s-au adunat opt interventii chirurgicale. La Cluj a crezut ca suferinta sa avea sa se sfarseasca. A fost operat de doctorul Mihai Lucan. Si a reusit sa urineze normal. "Dar a urinat o data si atat. Apoi a trebuit sa o luam de la capat cu sonda, cu pampersul...", isi inghite lacrimile mama copilului.

30.000 DE DOLARI. Dumnezeu l-a scos in cale pe parintele Nicolae, care a dat de o clinica din Israel renumita pentru operatiile de uretroplastie. E nevoie insa, ca de fiecare data, de bani. 30.000 de dolari. Mult, putin? Cine stie? Cert e ca parintii, chiar daca ar vinde tot ce au, nu ar putea strange o asa suma. Mama are grija de baiat, iar tata e bugetar si castiga doar 4.500.000 de lei. Si mai canta din cand in cand la vioara... Isi privesc copilul, fara sa poata face nimic. Nu le-au mai ramas decat rugaciunile catre Dumnezeu si catre oameni. Doar ei pot sa redea viata unui copil care inca mai are multe vise de transformat in realitate...

DONATII
Impreuna am facut de multe ori minuni. Un copil va cere fara cuvinte, ci prin privirea-i trista sa-i intindeti mainile si sa-l salvati de suferinta. Operatia de care are nevoie se desfasoara in trei etape. Pentru a le parcurge pe toate are nevoie de mii de euro. La Banca Comerciala Romana, sucursala judeteana Gorj - Tg. Jiu au fost deschise doua conturi pe numele Trohonel Carmen:
  • In lei: RO05RNCB2800000354070001
  • In euro: RO48RNCB2800000354070003.
  • ×
    Subiecte în articol: pagina de suflete