x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Operaţia în cataractă schimbă cristalinul tulbure cu unul artificial

Operaţia în cataractă schimbă cristalinul tulbure cu unul artificial

de Florin Condurateanu    |    23 Sep 2019   •   18:50
Operaţia în cataractă schimbă cristalinul tulbure cu unul artificial

Glaucomul distruge nervul ocular. În glaucom se porneşte cu terapia cu coliruri picurate în ochi. Operaţia de cataractă nu durează decât puţine minute şi pacientul nu e internat.

 

În cataractă, cristalinul nu mai este limpede, omul vede în ceaţă. Un alt semnal că s-a instalat cataracta este că noaptea suferindul vede farurile maşinilor, luminile „sparte”, cu raze, lumina farurilor nu mai are contur. Soluţia în cataractă este doar intervenţia chirurgicală de înlocuire a cristalinului cu un cristalin artificial.

Cristalinul artificial se aseamănă cu un trabuc alcătuit din foi răsucite. Acest cristalin se introduce cu ajutorul unui ac special. Așezat în locul celui bolnav, cristalinul se desfăşoară şi va juca rolul vechiului cristalin pentru toată viaţa. Pacientul îşi va  redobândi vederea limpede de dinainte. Operaţia durează îm jur de 15 minute şi pacientul nu este internat, vine a doua zi pentru schimbarea pansamentului. Doar medicul oftalmolog care efectuează intervenţia este cel care alege tipul cristalinului şi dioptria acestui cristalin artificial. Casa de asigurări suportă o parte din costul cristalinului. Glaucomul este o hipertensiune în ochi. Această tensiune mare presează nervul optic şi-l distruge, se ajunge la pierderea vederii. În afară de glaucomul acut cu dureri, afecțiunea nu dă semne. Boala este descoperită la controalele oftalmologice, care trebuie făcute periodic după 4o de ani. Terapia constă în scăderea tensiuni oculare mari. Se începe cu picăturile prescrise de oftalmolog, care se pun zilnic în ochi, de mai multe ori, la ore fixe, indicate de medic. Dacă hipertensiunea oculară nu s-a diminuat, se impun intervenţiile chirurgicale. Se vizează scurgerea surplusului de lichid din ochi. În intervenţie se creează un canal suplimentar de drenare a lichidului ocular. La extremitatea ochiului există un fel de plasă prin care se elimină lichidul. În glaucom, ochiurile acestei plase se înfundă. Se încearcă degajarea, desfundarea ochiurilor acestei plase şi cu laser.

 

Tratamentele în glaucom nu readuc vederea de dinainte, dar ele sunt menite să oprească deteriorarea vederii.

 

 

×