ALIMENTATIE ECHILIBRATA
GEORGETA LICSANDRU
Vitamine
Oul este o sursa importanta de grasimi saturate, mononesaturate sau polinesaturate, care se gasesc in galbenus. "Daca ne referim la continutul lipidelor, oul este un aliment neutru din punct de vedere al colesterolului", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. De asemenea, oul este o bogata sursa de macroelemente importante pentru metabolism: calciu, fier, vitamina D, vitamina B12, aminoacizi esentiali, necesari mentinerii sanatatii.
Citește pe Antena3.ro
Fierte nu ingrasa
Pentru a-si mentine calitatile nutritive, ouale pot fi preparate sub forma de ochiuri romanesti. Astfel, ouale se pun in apa clocotita, albusul se coaguleaza si substantele benefice organismului sunt pastrate. Preparate in acest mod, ouale sunt usor de digerat. "Un alt mod de preparare sunt asa-numitele oua jumari: oul este spart intr-un vas din teflon cu putina grasime - unt sau ulei de masline - si inainte de a se coagula complet este amestecat. In acest fel de preparare isi pastreaza cel mai bine proprietatile nutritive, se inactiveaza cel mai putin vitaminele, iar proteinele sunt denaturate mai putin", spune prof. dr. Mencinicopschi. Cel mai putin digerabil este oul prajit puternic, deoarece prajirea genereaza compusi toxici, care ii anihileaza valoarea. Ouale fierte tari se asimileaza putin si ingrasa mai putin decat ouale preparate in celelalte moduri. Prin fierbere insa se inactiveaza mai mult din substantele valoroase pe care le contine oul crud.
|
RECOMANDARI. Nutritionistii recomanda oul copiilor peste 3 ani, care au nevoie de 7 micrograme de vitamina D suplimentar pe zi, persoanelor peste 65 de ani si femeilor insarcinate, care trebuie sa isi mareasca aportul de vitamina D cu 10 micrograme pe zi. Cei cu probleme cardiace ar trebui sa consume oua, deoarece contin seleniu si vitamina E.
OUA DE RATA. Din punct de vedere nutritional sunt mai valoroase decat cele de gaina, pot insa fi contaminate mai usor cu salmonella, ceea ce a condus la eroarea potrivit careia oul de rata este mai toxic decat cel de gaina. Oul de rata crud nu trebuie folosit la prepararea maionezelor. |
STIRI
|
OUA DE PREPELITA. Acestea sunt considerate un panaceu universal. Daca pasarile nu sunt furajate corespunzator, valoarea nutritiva a oualor va fi mai scazuta. In cazul persoanelor care sufera de alergii, ouale pot avea un efect de desensibilizare. La copii, ouale de prepelita stimuleaza metabolismul si actioneaza pozitiv asupra sistemului nervos central. Datorita valorii lor biologice extrem de importante, aceste oua sunt indicate in tratarea infertilitatii masculine.
VITAMINA B12. Un ou furnizeaza mai multa vitamina B12 chiar decat doza zilnica recomandata. Vitamina B12 joaca un rol important in metabolismul fierului, de aceea consumul de oua este un factor de prevenire a anemiei feriprive (manifestata prin carenta de fier). Aceasta boala afecteaza atat femeile insarcinate, cat si o mare parte dintre copii si adolescenti. Oul contine vitamina B6 si acid folic, necesari dezvoltarii sistemului nervos. Pe piata straina se gasesc oua cu un continut ridicat in acizi grasi 3-omega, importanti pentru sanatatea generala a organismului, in special pentru sanatatea sistemului nervos. CARNE. Cercetatorii americani au publicat rezultatele unui studiu potrivit caruia consumul zilnic de produse din carne creste riscul dezvoltarii cancerului de intestin. Acestia au tinut sub observatie 20 de ani 148.610 persoane. Numarul celor care au consumat frecvent carne rosie si mezeluri (barbatii - 90 g/zi; femeile - 60 g/zi) si au dezvoltat cancer de intestin a fost mai mare cu aproximativ 50% decat al celor care au avut un alt tip de alimentatie. Cercetatorii recomanda consumarea de mezeluri si carne de doua ori pe saptamana: barbatii - cate 60 de grame, femeile - cate 30 de grame. |