x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericolul ascuns din spatele tratamentului cu imunopresoare. Află cum poţi să te protejezi

Pericolul ascuns din spatele tratamentului cu imunopresoare. Află cum poţi să te protejezi

16 Iul 2015   •   19:37
Pericolul ascuns din spatele tratamentului cu imunopresoare. Află cum poţi să te protejezi
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Unele boli precum, poliartrita reumatoidă ori scleroza multiplă nu pot fi tratate decât sub acţiunea imunosupresoarelor.

Astfel de tratamente necesită supravegherea permanentă şi atentă din partea medicilor şi nu se administrează empiric.

Doctorul Mihnea Hurmuzache de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi a declarat că: ""Avem multi pacienti de diferite varste, care sufera de boli cronice reumatologice si neurologice care ajung la spital cu infectii extrem de puternice. Ei urmeaza un tratament de specialitate, dar acest tratament compromite imunitatea generala. Odata afectata imunitatea, sunt distruse toate organele. Acesti pacienti ajung la Spitalul de Boli Infectioase cu infectii foarte grave, uneori imposibil de tratat. Un astfel de pacient are nevoie de un tratament foarte scump. De multe ori, aceste infectii le sunt fatale, indiferent de varsta bolnavului. O banala infectie urinara se poate transforma imediat intr-o infectie extrem de severa. Este o problema foarte grava".

Doctorul Hurmuzache a mai adăugat că: "Din cauza efectelor secundare care pot fi deosebit de grave, medicii de specialitate trebuie sa monitorizeze frecvent bolnavul. O banala leucograma, analiza care indica starea de imunitate, poate evita astfel de fenomene severe. Asta ar insemna o supraveghere regulata a bolnavilor care primesc terapie imunosupresoare. Aceasta monitorizare este obligatorie. Medicul reumatolog si neurolog este cel care poate interveni pentru a nu se ajunge la astfel de situatii critice pentru pacient", a afirmat medicul Mihnea Hurmuzache. Exista si alti factori care pot slabi sistemul imunitar: toxinele din mediu, stresul, alimentatia saraca, dar si stresul emotional".

×
Subiecte în articol: imunopresoare tratament medicamentos